Bepanaszolták a magyar alapiskolát a Jesenský utca lakói

Léva |

<p>A Janko Jesenský utca lakói szerint a magyar alapiskola nem törődik az épület környékével, nem takarítják el a lehullott le- veleket, télen a havat. Az iskolabusz miatt korlátozottak a parkolási lehetőségek is. Az utcában élők levélben kérték a helyzet megoldását az önkormányzattól.</p>

Andruska Csilla, a lévai Juhász Gyula Alapiskola igazgatója nem érti, mi késztethetett bárkit is egy ilyen levél megírására. Állítása szerint őt senki nem kereste meg ez ügyben, sőt többen megjegyezték, hogy a két év alatt szinte a felismerhetetlenségig megszépült a terület. Az igazgatónő úgy gondolja, az utcában lakók láthatják, mennyit dolgoztak, amióta beköltöztek az épületbe, mennyire megszépült az udvar, a park.

A járdák, az egész terület elhanyagolt, ősszel a lehullott levelek az utcán hevernek, a szél a családi házakra fújja őket, az itt lakóknak okozva ezzel bosszúságot. Az udvarban nem gereblyéznek, a levelek ott rothadnak – áll egyebek között a levélben. A földre hullott mogyorót sem szedik össze, az emberek éjjel az autókerekek alá kerülő termés ropogására riadnak. „Nem tudom, nemzetiségi okokból íródott-e a levél, vagy egyszerű rosszindulatról van szó” – jegyezte meg Andruska Csilla. Mikor 2008 augusztusában az oktatási intézmény beköltözött a Janko Jesenský utcai épületbe, az igazgatónő elmondása szerint borzasztó állapotokat találtak, a rendbetétel hatalmas energiákat, rengeteg időt emésztett fel, a munka még máig is tart. Harminckét konténer szemetet, száz kiló veszélyes hulladékot, egy konténernyi, évtizedekkel ezelőtt kiselejtezett elektromos berendezést dobtak ki.

Az Ekopolis Alapítványtól 1992 eurót (60 ezer korona) nyertek parkosításra, dísznövényeket, bokrokat ültettek, padokat helyeztek el. Felújították a sportpályát, a tornatermet, a három épület csatornarendszerét, küzdenek a beázásokkal, a rossz szigeteléssel. Gondozzák a területen található fákat, naponta söprik a járdákat, a gondnok végzi a munkáját, a gyerekeket is bevonják a környezet szépítésébe. „Az iskola mellett van egy gazzal benőtt elkerítetlen telek, ahová az utcabeliek a szemetet hordják, felfoghatatlan, miért nem ez zavarja őket” – jegyezte meg Andruska Csilla.

Marián Sokol, a városi hivatal vezetője szerint a fő gond, hogy az autók félig a járdán parkolnak, ezért is nehéz takarítani az utcában. Ha az iskola vagy a lakók igénylik, az önkormányzat közmunkásokat küld a helyszínre. A buszmegálló miatt az utca bal oldalán két évig tilos volt parkolni, de ebben a tanévben az iskola kezdeményezésére részben feloldották ezt a tilalmat. Az autósok viszont megszokásból még mindig a családi házak előtt állnak meg. Hosszú távon a megoldást az iskola területén tervezett parkoló jelenthetné.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?