Régió

Békességre és összefogásra tanít a Betlehemi Békeláng

Dunaszerdahely | Karácsony napjára idén már közel 150 magyar otthonba jut el a béke lángja Felvidék-szerte a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség által. A lángterjesztésbe évről-évre egyre többen kapcsolódnak be, hisz – ahogy a cserkészek hangsúlyozzák is – a Betlehemi Békeláng mindenkié, és nem egyedüli kiváltságuk eljuttatni azt az otthonokba. A felvidéki békeláng-staféta december 11-én indult, a lángot egészen karácsonyig őrzik a cserkészek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. december 23. 17:38

A betlehemi Születés Templomából érkező lángot a cserkészszövetségek képviselői a bécsi lángátadó ünnepségen vették át december 10-én, majd másnap a Komáromban megrendezett felvidéki központi lángátadó ünnepségen adták át a környékbeli cserkészcsapatok képviselőinek, akik továbbvitték saját régiójukba. Minden évben több és több településre jut el az SZMCS által a Láng, idén ez a szám megközelíti a 150-et. A felvidéki cserkészek közvetítésével viszont nem csak Dél-Szlovákia településeire jut el a békeláng. Az összefogás és összetartozás jegyében – amely a láng idei mottója – Kárpátalján és Magyarország bizonyos területein is ragyog a családok otthonaiban a Betlehemi Békeláng. Eljutott egyebek között a Csemadok központjába, a nagyszombati érseki hivatalba, de a lángot átvették önkormányzatok, iskolák, egyházak, társadalmi szervezetek és civil egyesületek vezetői, képviselői is.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"260055","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, ebben az évben találta ki a szimbólumot, és hozta el először a békelángot Európába az osztrák állami közszolgálati televízió, majd a következő évektől kezdve a cserkészeket kérték fel társszervezőnek. „Hálásak lehetünk a Jóistennek, hogy egy háborútól mentes térségben élhetünk, és hiába olvassuk a hírekben, csak sejtésünk lehet róla, milyen lehet egy béke nélküli világban küzdeni az életünkért. Ezért is fontos, hogy a békeláng emlékeztessen bennünket az összefogásra és az összetartozásra, illetve hogy próbáljunk meg egy kicsivel jobbak lenni önmagunknál. Örülünk, hogy mi, cserkészek lehetünk azok, akik ezt a jelzőfényt terjesztik” – mondta Gál Erik, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"260056","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Aki szeretné, hogy karácsonykor a békeláng hozzá is eljusson, vegye fel a kapcsolatot a helyi cserkészközösséggel, vagy látogasson el a láng honlapjára (www.lang.szmcs.sk), illetve kövesse nyomon a láng útját a Facebook közösségi portálon is (www.facebook.com/betlehemilang). Ezúton is köszönjük mindenkinek, hogy részt vettek abban, hogy a béke lángja ismét a békességre és összefogásra tanítson. Áldott karácsonyi ünnepeket kíván a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség!

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?