Régió

Átadták a Szlovákiai Civil Becsületrend díjat Komáromban

Komárom | Idén ketten vehették át a Szlovákiai Civil Becsület-rend díjat, amelyet a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás negyedik alkalommal ítélt oda.
V. Krasznica Melitta

2018. április 16. 19:56

Szlovákiai Civil Becsületrend díj

Az ünnepélyes díjátadót szombaton tartották a komáromi Kultúrpalotában. A szőgyéni Berényi Kornélia több évtizedes sokrétű kulturális tevékenységéért és hagyományőrzésért, a komáromi Tóth Bernadett pedig az elesetteknek és rászorulóknak nyújtott sokoldalú segítségért és kiemelkedő szociális tevékenységért érdemelte ki az elismerést.

Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend egyik alapítója beszédében emlékeztetett arra, hogy a társulás 2014-ben azzal a céllal alakult, hogy értékelje és jutalmazza a nemes emberi értékeket felmutató cselekedeteket, a közösségért végzett önzetlen munkát.

„Nem könnyű példamutatóan élni és dolgozni, különösen nem a nehezebb, válságosabb időszakokban – mondta. – Ennél a díjnál nem számít a politikai hovatartozás, a bőrszín, itt nincs etnikai diszkrimináció, nem érdekes, hogy jobb- vagy baloldali gondolkodású valaki, csak legyen tisztességes, becsületes, minden körülmények között talpig ember. Amint a jelszavunkban is megfogalmazódik: Erénnyel és példával – Virtute et exemplo.” 

2018. április 13. 19:36

A komáromi iskolakonyhák alkalmazottai bérpótlékot kapnak

A jelöltek nagy száma miatt idén első alkalommal döntött úgy a szakmájukban elismert, köztiszteletnek örvendő hazai személyiségekből álló kuratórium, hogy két személyt is díjaznak. Berényi Kornéliát Dániel Erzsébet, a Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás vezetője javasolta a díjra, méltatását pedig Pogány Erzsébettől, a Szövetség a Közös Célokért igazgatójától hallhatta a közönség. A díjazottról készített kisfilmből, illetve a helyszínen vele készített interjúból kiderült, hogy nevéhez Szőgyén és a régió kulturális életének számos eseménye, Tata testvérvárossal közös rendezvények sora fűződik, képzőművészeti táborok, fesztiválok mozgatórugója, a helyi cserkészcsapat megalapítója és aktív tagja. Tóth Bernadett tevékenységét a felterjesztő, Tárnok Magdolna civil aktivista ismertette és méltatta, nagybetűs szociális munkásnak, segítő embernek titulálva a díjazottat. A városi hivatal szociális osztályán dolgozó fiatal nő szabadidejében is a szegények megsegítésével, ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, meghallgatja panaszaikat. Önkéntes munkájáról azt vallotta: nem ítélkezik, hanem segít, nem változtatni akar, hanem elfogad. És őt is elfogadják, szinte családtagként fordulnak hozzá a rászorulók, mert érzik rajta a valódi segíteni akarást és mert hiteles, hiszen ő maga is nehéz körülmények között nőtt fel. 

Mindkét díjazott egy-egy idézettel zárta a velük készített beszélgetést. Berényi Kornélia Teréz anya szavait választotta arc poéticául: „Amit teszünk csak egy csepp a tengerben. A nélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger”. Tóth Bernadett pedig Böjte Csaba atya gondolatait tekinti követendőnek, miszerint a világot csak szeretve tehetjük jobbá és nem másképp. Az elismerés anyagi jutalommal nem jár, a kitüntetettek egy Kiss György szobrászművész által készített emlékplakettet kapnak.
 

Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ez az öt csapat lehet a DAC ellenfele az EL-ben

Čaputová kedden fogadja Dankót és Pellegrinit

Női asztronautát küldene fel a Holdra a NASA

Már az óvodásoknak is magas lehet a vérnyomása a túlsúlytól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?