Régió

A D1-es kassai körgyűrűjének fennmaradó részét már Brüsszel finanszírozza

Budamér (Budimír) | A Kassát megkerülő D1-es autópálya Budamér és Magyarbőd (Bidovce) közötti szakaszának építését uniós támogatásokból finanszírozzák – tájékoztatott néhány nappal ezelőtt a közlekedésügyi minisztérium.
Németi Róbert

2018. október 23. 19:15

Az országban épülő autópályák közül jelenleg a kassai körgyűrű halad a leggyorsabb ütemben (A szerző képarchívuma)  

A közlekedésügyi tárca és a Nemezeti Autópálya-társaság (NDS) a múlt héten írta alá a 203,57 millió eurós vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést, melynek köszönhetően nem az állam, hanem az EU finanszírozza az építkezést. A kiadások 85 százalékát uniós támogatásokból, a maradék 15-öt pedig állami költségvetésből fedezik. „Az uniós támogatásokat teljes mértékben ki fogjuk meríteni, beleértve azokat is, amelyeket esetlegesen más operatív programból fognak hozzánk átirányítani” – mondta Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter. A D1-es Budamér és Magyarbőd közötti, 14,4 kilométeres szakaszának építése a legfrissebb információk szerint az ütemterv szerint halad. Az építkezést 2016 novemberében kezdték, legkésőbb 2019 decemberében kell átadni. A kerülőúttal nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatnak majd a sofőrök, a szakemberek szerint közel 14 százalékkal kevesebb üzemanyag szükséges a táv megtételéhez. Mint kiderült, az Integrált infrastruktúra operatív program keretében aláírt szerződéseknek köszönhetően összesen egy 2,6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásról van szó. Az Európai Bizottság a múlt héten két másik építkezés – A D1-es Lietavská Lúčka és Dubná Skala, valamint a D3-as Čadca, Bukov és Svrčinovec közti szakaszának – finanszírozását is jóváhagyta, és ugyancsak zöld utat kapott a kassai villamossínek modernizációja második szakasza, vagy a vasúti géppark modernizációja is.    

 

2016. augusztus 30. 19:07

Aláírták a szerződést a kassai körgyűrűről
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico kitért a kínos kérdések elől

Kočner nem vehetett részt az apja temetésén

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Frissítve

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Czigler Sándor emlékére

Kétségbeesett üzenetet küldött az élvonalbeli focista, mielőtt lezuhant a repülőgépe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?