Régió

56-os emlékszoba Nagykaposon

Nagykapos | Korabeli filmfelvételek láthatók, felvidéki sajtóvisszhangok és az áldozatok névsora is olvasható a tárlaton.
Leczo Zoltán

2017. június 10. 13:35

Elkészült az 56-os emlékszoba, melyet nagyrészt magyarországi pályázati támogatásból alakítottak ki az Ung-vidék központjában működő magyar házban.
 
Gabri Rudolf, a Nagykaposi Magyar Közösségi Ház vezetője lapunknak elmondta, az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából tavaly meghirdetett Magyar Szabadság Éve Büszkeségpont pályázatában a magyarországi szervezők azok jelentkezését várták, akik a forradalom és szabadságharc eseményeinek, hőseinek és áldozatainak emlékművet, emlékhelyet akartak állítani. Pályázni lehetett már meglevő emlékművek vagy emléktáblák rendbehozatalára, de emlékszobák vagy kiállítások létrehozására is, magyarországi és határon túli településekről is. A nagykaposi intézmény fenntartói ezért úgy határoztak, olyan emlékszobát rendeznek be, melyben rendhagyó módon, elsősorban a fiatalabb korosztályt megszólítandó mutatják be a 60 évvel ezelőtti eseményeket. A Nagykaposi Büszkeségpont látogatóit hagyományos tablókkal is tájékoztatják az akkori eseményekről, kivetítőn korabeli filmfelvételeket vetítenek, de lejátsszák Nagy Imre mártír miniszterelnök híres rádióbeszédét is. A teremben a forradalom áldozatainak névsora mellett Márai Sándor Mennyből az angyal című versét is megtalálják, valamint a szabadságharc felvidéki vonatkozásairól – például korabeli sajtóvisszhangjáról – is képet kaphatnak. Egy speciális „üzenőfalra” röviden leírják a látogatók az emlékhellyel kapcsolatos érzéseiket, élményeiket. 
 
Gabri Rudolf tájékoztatása szerint a büszkeségpont ünnepélyes átadását későbbre tervezik, de a tárlat – előzetes telefonos vagy személyes egyeztetés után – már nyáron látogatható. 
 
Önnek ajánljuk

Šefčovič jogász-koncipiensi gyakorlata miatt támadja Čaputovát

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

Pénzzel lehet pénzt keresni

Čaputová a nyilvános alkotmánybíró-szavazást támogatja, Šefčovič a titkosat

VIDEÓ: A buszsávban száguldozott, hatalmas baleset lett a vége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?