2023-ra megépülhet a ligetfalui villamosvonal folytatása

Pozsony
Pozsony |

Továbbfejlesztik a pozsonyi kötött pályás közlekedést, már közlekednek a villamosok a Pozsonyhidegkút–Károlyfalu szakaszon. Elindították a ligetfalui villamosvonal folytatására kiírt pályázatot.

A Šafárik tér és Bosákova utcai megállók közötti vonal folytatásaként készülő Bosákova és Janíkov dvort összekötő, 4,2 kilométer hosszú sínpár megépítése 90 millió euróba kerülhet és 2023 decemberében haladhat rajta keresztül az első villamos. A költségek nagy részét az EU támogatásából fedezi a főváros. A 7 megállós vonalat úgy tervezték meg, hogy illeszkedjen a környezethez, és a megállók egyfajta közösségi tér szerepét is betöltsék. A magisztrátus arra is rámutatott, hogy az új villamosmegállók, azon kívül, hogy védik az utasokat az időjárás viszontagságaitól, műszaki és tájékoztató feladatokat is ellátnak majd. A tervek szerint a villamosoknak köszönhetően gyorsabban juthatnak el az utasok Pozsony legnépesebb városrészéből a város egyéb helyeire. Ehhez pedig az is hozzájárul, hogy a kereszteződésekben előnyt élveznek a villamosok, csúcsidőben hárompercenként járnak majd a megállók között. Tíz éven belül napi 30 ezer utassal számolnak a bővített pályán. Az autóbuszok megállóit nem kell megváltoztatni a villamospálya miatt, a villamosról autóbuszra szállva a távolabbi városrészekbe is eljuthatnak az utasok.

A ligetfalui villamos építésénél hasonló megoldásokat használnak, mint a Pozsonyhidegkút–Károlyfalu szakasz nagyszabású modernizációja során. Már újraindulnak a villamosok a Chatam Sófer és a Pri Kríži megállók között. A Pozsonyi Közlekedési Vállalat figyelmeztet, hogy ezzel megszűnt az X5-ös és X33-as pótlóbuszjárat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?