Közélet

Rábólintott a kormány a gyermekgondozási segély emelésére

Pozsony | A kormány támogatja a gyermekgondozási segély emeléséről szóló javaslatot, amelyet a Smer-SD képviselői terjesztettek a parlament elé, a javaslat jelenleg második olvasatban van.
TASR

2019. szeptember 5. 12:46

Az a szülő, aki a gyerek megszületése előtt munkaviszonyban volt, fizette a társadalombiztosítási járulékokat, vagy idősebb gyerekével volt anyaságin, 370 eurós gyest kapna. Aki csak rövid ideig vagy alkalmanként dolgozott, az 270 eurós gyermekgondozási segélyt kap.

Az első esetben 150 euróval emelkedik a gyes a jelenlegihez képest, a másodikban 50 euróval.

A szociális tárca ugyanakkor módosító javaslatot csatolt a tervezethez, amely a 2020-as évre megszünteti a gyes valorizálását. Mivel a gyest külön törvénymódosítással lényegesen magasabb összeggel emelik meg, az eddigi törvényből eredő éves valorizációt leállítják, amelyet a minimálbér emelkedése alapján számoltak volna ki.

Ján Richter (Smer-SD) szociális ügyi miniszter korábbi számításai szerint a gyes emelése körülbelül 140 ezer szülőt érint, a költségvetés számára ez mintegy 145 millió eurós pluszkiadást jelent.

A gyes emelése a kormány szociális csomagjának részét képezi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?