Panoráma

Szolidan ünnepelte szülinapját a pandamatuzsálem

MTI

2016. szeptember 2. 18:19

Csengtu | Visszafogott, zárt körű ünnepséggel ünnepelte csütörtökön 31. születésnapját a világ legidősebbnek vélt, fogságban élő hím pandája, Pan Pan, a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány egyik rezervátumában.

Az emberi mértékkel mérve már a százévesek klubjába tartozó óriáspandát háromszintes jégtortával és énekléssel köszöntötte a tucsiangjeni bázis személyzete. Az idei ünnepség jóval elmaradt a tavalyitól, amikor rajongói is köszönthették a híres pandát.

Súlyos betegsége ellenére jól tartja magát

Pan Pan-nál ugyanis rákot diagnosztizáltak júniusban, ezért az állatot egy csendes, elkerített területre költöztették. Magas kora miatt az óriáspandának gyengül az immunrendszere, szürke hályogtól szenved, kopnak a fogai és a szervei is öregednek.

A szakértők nagy odafigyeléssel gondoskodnak az állatról, ezért a panda megőrizte normális testsúlyát, jelenleg nagyjából 105 kilogrammot nyom. Állapota stabil, a tumor a jelek szerint nem terjed a testében.

Napra pontosan nem ismerik az életkorát, mert a vadonban született 1985-ben a szecsuani Paohszing megyében. Pár hónapos lehetett, amikor a pandakutató és -megőrző központba került.

A világ fogságban élő óriáspandáinak egynegyede tőle származik

Apaként Pan Pan jelentősen hozzájárult a fogságban élő pandapopuláció növeléséhez: az ünnepeltnek több mint 130 leszármazottja van, tőle ered a világ fogságban élő óriáspandáinak egynegyede.

A pandák fogságban általában mintegy 20 évig élnek, de az egyre jobb ellátásnak köszönhetően mind többen érnek el matuzsálemi kort.

Önnek ajánljuk