Panoráma

„Erzsi missziója, hogy tanítsa az embereket”

Bőd Titanilla

2017. december 10. 13:09

Mekkora egy macska társadalmi felelőssége, miért kell köszönni a kommentek végén, és lesz-e a kutyapárt után macskapárt is Magyarországon? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Homonnay Gergely íróval, újságíróval, a legismertebb magyar macska, Erzsébet Fenevadova „szolgájával”.
 
Újságíróként hogyan éli meg, hogy a macskája jóval több embert tud megszólítani a posztjaival, mint ön a cikkeivel?
 
Az első perctől tudtam, hogy ez lesz. Korábban egy sztármagazinnak írtam cikkeket, és pontosan tisztában voltam azzal, mennyire fontos az, ki mond dolgokat. Ha van egy szerethető figura, aki ráadásul jól néz ki, arra sokkal jobban fognak figyelni, mint bárki másra. Ez a sztárkultusz, Erzsikém pedig egy sztáralkat. Én meg nem vagyok az, és nem is akarok az lenni.
 
Az egész sikertörténet ott kezdődött, hogy Erzsi eltűnt…
 
Nem. Az egész úgy kezdődött, hogy hozzám került, és elkezdtem feltölteni a fotóit a Facebook-profilomra. Aztán úgy gondoltam, lehet, hogy nem mindenkit érdekel naponta 17 macskás fotó, úgyhogy inkább készítek neki egy külön oldalt. Akkor vettem észre, hogy ha Erzsikém nevében megosztok valamit, akkor azt százan fogják lájkolni, míg ha én megosztom ugyanazt, akkor ketten. De tény, először akkor lódult meg a népszerűsége, amikor eltűnt, utána pedig akkor, amikor kijött az első könyve. Az elmúlt egy évben megduplázódott a követői száma, most 65 ezren vannak, pedig tavaly ilyenkor nem voltak még 30 ezren sem.
 
Hogyan jött az ötlet, hogy Erzsi ne csak a macskalét mindennapjairól posztoljon, hanem társadalmi kérdésekben is megszólaljon?
 
Amikor az ember észreveszi, hogy a macskájára többen kíváncsiak, mint rá, ez elég egyértelmű! Magyarországon a közélet konkrétan katasztrófa, a közszolgálati média, a megyei lapok többsége, és még sorolhatnám, a Fidesz szócsöve, propagandacélokra működtetik, nem pedig azért, hogy tájékoztassák a közvéleményt. A Fidesz azzal, hogy lebontotta a jogállamot, diktatúrát épít. Azt gondolom, az értelmiségnek kötelessége megszólalni közéleti kérdésekben. Láttam, hogy ha a mondanivalómat egy macska szájába adom, akkor az sokkal több embert fog elérni, és sokkal többen reagálnak rá. Nekem nem az a fontos, hogy mindenki azt szajkózza, amit én gondolok, hanem hogy kialakuljon egy vita, kezdjünk el beszélgetni, hogy megmozgassak embereket, eljussanak hozzájuk a hírek. Mindezt macskásan kell adagolni, mert az embereknek tele van a tökük a politikával, annyira gusztustalan, korrupt, beteg az egész rendszer, hogy nem is akarnak már ezzel foglalkozni.
 
Erzsi mindig nagyon markánsan fogalmaz. Gyakran kap felháborodott üzeneteket?
 
Ma már nem annyira. Az elején, amikor Erzsikém kiírta, hogy „Orbán Viktor drága kincs, jó, ha van, de jobb, ha nincs”, a fideszes nénik rárepültek az oldalra. Nem az volt a probléma, hogy ki voltak akadva, hanem az, hogy elkezdtek nagyon durván, nyomdafestéket nem tűrő módon anyázni. Erre pedig nem vagyok vevő. Erzsi oldala azért jött létre, hogy jól érezzük magunkat. Itt mindenki elmondhatja a véleményét, de köszönni kell! Ez is azért van, hogy tompítsuk az élét a vitának. Ha egy szöveg végére azt írjuk, hogy „Puszi, Jolán” vagy „Puszi, Sanyi”, akkor nagyobb az esély, hogy nem kígyót-békát fognak kiabálni egymásra a kommentelők. Erzsi egy szociálliberális macska, de vannak szabályok, amiket kőkeményen be kell tartani, különben anarchia lesz. Ilyen a köszönés is.
 
Aki nem köszön, az még megúszhatja a tiltást, ha szonettet ír. Ez a kedvenc versformája? Vagy szívatni akarja a rajongókat?
 
Nem erről van szó. A magyar irodalomoktatás katasztrófa. Ennek egyik következménye, hogy ha 600–800 karakternél hosszabb egy bejegyzés, már nem szívesen olvassák el. A másik probléma, hogy nagyon sokan nem tudnak értőn olvasni. Erzsikémnek van egy missziója, hogy tanítson. Nem biztos, hogy meg tud tanítani értőn olvasni, de azt elérheti, hogy kinyisson világokat, ajtókat, hogy nézzenek utána az emberek, mi az a szonett, rájöjjenek, hogy az internet nemcsak arra való, hogy pornót nézzenek rajta, hanem ez egy óriási könyvtár. Ha beírják a Google-ba, hogy szonett, ki fogja dobni Petrarcát és Shakespeare-t, és ha elérem, hogy ezeket elolvassák, akkor azzal gazdagabbak lesznek. S talán kedvet kapnak ahhoz, hogy ne csak Petrarcát olvassanak, mert Erzsi azt mondja nekik, hanem vegyenek a kezükbe kortárs irodalmat, nyíljon ki a világ, szeressenek olvasni. A magyar iskola gyakorlatilag megutáltatja az olvasást. A gyerekek csak olyan kötelező olvasmányokat kapnak, ami nem nekik való. Jókait ma gyerekekkel olvastatni szerintem bűn, az Egri csillagok pedig hiába iszonyatosan jó történelmi kalandregény, nem 14 éveseknek való. Ahogy a Légy jó mindhalálig vagy A Pál utcai fiúk sem. Kegyetlen jó szövegek, de nem gyerekeknek, és ha nekik adják, csak azt érik el vele, hogy egy életre megutálják az olvasást. 
 
Erzsi már három könyvet nyávogott tollba önnek. Voltak olyan ambíciói is ezzel, hogy ha ezekért bemegy valaki a könyvesboltba, akkor talán mást is a kezébe fog?
 
Nem gondolom ezt, de hátha. Vannak mindenféle projektek a fejemben, az egyik például egy macskás antológia, amely az első magyar nyelvemlékektől indulva végigveszi a magyar irodalom történetét, erzsisítve. Erre nagyon jó médium a macska. Erzsi egyébként már írt ómagyarul szemelvényeket, hogy közelebb hozza az emberekhez az irodalmat, a történelmet. 
 
Erzsi azonban rázósabb témákat is felvállal, mint például a Pride.
 
Erzsi jelszava a Pride-on az volt: „A szabadság a tonhalnál is fonto­sabb.” Nekem az életem után a leg­fontosabb a szabadságom. Ezt nem is hagyom korlátozni soha. Ezért mentünk ki a Pride-ra, ami Ma­­gyarországon nem olyan szimpatikus dolog. De azt gondolom, Isten nem téved. Azért vagyunk különbözőek, hogy a világ szép legyen és színes. Nekem nincs jogom beleszólni abba, hogy te hogyan éld az életed, nekem mint embertársadnak csak arra van jogom és lehetőségem, hogy támogassalak. Azt gondolom, egy közösség akkor lesz erős, vidám és jókedvű, ha nem egymást gáncsoljuk, hanem egymást segítjük. Amikor három éve először mentünk ki a Pride-ra, már tudtam, hogy Erzsiből brandet akarok építeni, és az összes reklám- és marketingszakértő ismerősöm azt tanácsolta, ne menjek ki a Pride-ra, mert ezzel gyakorlatilag tönkreteszem a brandet. Nem lesz könyv, nem lesznek pólók, nem lesz weboldal. Én pedig azt gondoltam, ha meg van kötve a kezem, ha be kell fognom a számat, akkor nem is akarok se könyvet, se pólókat, se semmit ebben az országban. Ha azonosulnom kell ezzel a sok gyűlölettel és uszítással, akkor nem is akarok itt élni. Úgyhogy végül rám hagyták, menjek csak a Pride-ra. Először tizenketten voltunk, tavaly már ötvenen, idén pedig 150 embert vitt ki Erzsikém. A legfiatalabb négy hónapos volt, a legidősebb pedig hetvenen felül, egy nagymama. Volt, aki csak a macska miatt jött ki, viszont volt egy meleg srác egy vidéki kisvárosból, aki elmondta, hogy az egész családja iszonyú homofób volt, buziztak otthon, ám az anyja elkezdte olvasni Erzsit. Először rájött arra, hogy nem szép dolog buzizni, és mára úgy megváltoztatta Erzsi a családot, hogy homofóbból elfogadóvá váltak, és a gyerek el tudta otthon mondani, azoknak az embereknek, akik a legfontosabbak számára, hogy meleg. Azt gondolom, ha már egy ilyen történet van, megérte három évig vernem a klaviatúrát Erzsikém nevében. De kapok más visszajelzéseket is, hogy Erzsi életük legnehezebb szakaszán átmenő embereknek tudott segíteni. Nyilván vannak, akik nem szeretnek, mert Erzsi nagyon sarkosan fogalmaz, de vannak ilyen történetek is, és ezért már érdemes.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"296694","attributes":{"alt":"","author":"Szórád Veronika rajza","class":"media-image","height":"410","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
A hívőktől milyen visszajelzések érkeznek? Erzsi, az ivartalanított macska, aki ezáltal „Jézus menyasszonya”, sokat viccel Dzsézivel, Magdival, az anyóssal meg az apóssal… 
 
A hit az életem része. Más kérdés persze az, mit gondolok a katolikus egyházról. A hitem van olyan mély, hogy nem ingatja meg az, ha Dzséziből, Magdiból meg Erzsikém anyósából viccet csinálok.
 
A közelmúltban felmerült, hogy Erzsi párttá is alakulhat. Ez mennyire reális?
 
Komolyan gondolom, bár már kezdünk kicsit kifutni az időből. Jövőre választások lesznek, de Magyarországon ma nagyon kilátástalan a helyzet. Azt gondolom, Orbán Viktort börtönbe kellene zárni. Nem is az a legnagyobb bűn, hogy szétlopták az országot, hanem az, amit az emberekkel tesznek. Az elmúlt két-három évben közpénzen ömlik ránk a gyűlöletkampány, és az emberek lelkében elültetett gyűlöletet egy esetleges kormányváltás után is nagyon nehéz lesz kiszedni. Emiatt gondolom, hogy semmi keresnivalójuk a hatalomban. S mivel Erzsi nagyon sok embert megmozgat, olyanokat is, akik már nem akarnak politikával foglalkozni, azt hiszem, lenne esély bekerülni a parlamentbe, hiszen a Kétfarkú Kutya Párt, ami tényleg egy totális viccpárt, egy százalékon van. Erzsi nagyon karizmatikus vezető. Rá szerintem fel lehetne építeni egy pártot. Az emberek is írnak, hogy rá szavaznának, sőt, felajánlják, meg­szervezik az alapszervezetet. Volt parlamenti képviselők jelentkeztek, hogy be szeretnének lépni a pártba. Egyetemi tanárok, közéleti személyiségek is jelezték, látnak fantáziát ebben. Magyarországon ma a Fidesznek köszönhetően szitokszóvá vált az, hogy liberális, de azt gondolom, Európa liberális. Ezekre a szociálliberális, zöld ötletekre, amelyeket Erzsi képvisel, igenis szükség van.
 
Egy párthoz nem elég egy karizmatikus vezető, hanem emberek is kellenek, akik megtöltik tartalommal. 
 
Vannak emberek. Sokan sokkal komolyabban gondolják ezt az egészet, mint én. Az a furcsa, hogy amikor Erzsi elkezdett politizálni a Facebookon, az embereket még taszította a politika. Ma, ha kiír egy politikai tartalmú posztot, az a megosztásoknak köszönhetően lé­nye­gesen több emberhez ér el, mint akármilyen más cuki cicás bejegyzés. Az emberekben megvan az igény a változásra, ők is látják, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok, de sokan jönnek azzal, nincs kire szavazni. Erzsikémre talán majd lehet szavazni!
 
Erzsi lesz a miniszterelnök-jelölt?
 
A magyar törvények erre nem adnak lehetőséget, de ő lehet a tiszteletbeli elnök vagy valamilyen  szellemi vezető. Azt gondolom, hogy a magyar társadalomban már akkora az elutasítás, akkora a kiábrándultság, hogy ha egy nagyon jó programmal állunk az emberek elé, akkor van esélyünk, illetve lenne.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"296695","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"472","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"472"}}]]
 
Történelmi tett lenne…
 
Abszolút, de Erzsi már eddig is sok történelmi dolgot hajtott végre. Az egyik példa a Pride. Vagy amikor tavaly kirakták az első könyvét az online-shopba, és első nap megverte a Harry Pottert, az is történelmi tett volt. Vagy amikor piacra kerültek a „Puszi, Erzsi”-s pólók, és egy nap alatt több fogyott belőlük, mint a Kispál és a Borz összes marketingtermékéből egy év alatt. Erzsi bármit kiír a Facebookra, az emberek reagálni fognak rá. A rajongói nagyon aktívak, kötődnek hozzá, szeretik, és nem tartják hülyeségnek azt, amit ír. 
 
Milyen gyakran keresik meg macskákkal kapcsolatos kérdésekkel?
 
Rengetegszer. De most fog indulni a puszierzsi.hu, a magyar macskás weboldal, ott minden ilyen kérdésre megtalálják a választ a látogatók. Macskával élni nem egyszerű dolog, és az emberek sokszor alapvető dolgokkal nincsenek tisztában. Például azzal, hogy egy szobacica esetében a három kulcsfontosságú dolognak – a víznek, a kajának és az alomtálcának – a lehető legmesszebb kell elhelyezkednie egymástól. Ilyeneket is el akarunk magyarázni a puszierzsi.hu-n. Mert ha a cicát jól tartjuk, akkor nekünk is jobb lesz az életünk, nem lesz álladó szőnyegre hányás, fejünkön rohangálás. A macska is tud alkalmazkodni, és egyébként elárulok egy titkot: Erzsi sem olyan rakoncátlan, mint a könyvben.
 
Milyen akkor az elnökasszony a valóságban?
 
Mint bármelyik más macska. Amikor kiscica volt, a kisgyerekekhez hasonlóan ő is fel akarta fedezni a világot, és sok olyasmit is csinált, amit nem szabad. De a macska aztán ugyanúgy alkalmazkodik az emberhez, mint a kutya. Erzsi akkor kel, amikor én, amikor pedig lekapcsolom a villanyt, és csend van, ő is alszik.
 
A népszerűséget hogyan viseli? A karácsonyi fotózásról felrakott egy képet, ahol Erzsi inkább a Grumpy Catre hasonlított…
 
Azt gyűlölte. De hát ez a sztársággal jár.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"296696","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"441"}}]]
 
Nem szokták azt mondani az ilyenekre, hogy kínozza a macskát?
 
De. Viszont nem tudok mindenkinek megfelelni. Akármit csinálsz, mindig lesznek emberek, akiknek ez nem fog tetszeni. Meg kell hallgatni az ellenvéleményt is, mert lehet, hogy lesz benne olyan dolog, amit meg kell fogadni, de hét éve élek együtt a macskámmal, könyvtárnyi irodalmat elolvastam a macskatartásról, ismerem a macskámat, tudom, hogy mi a jó neki. 
 
Boldog macska Erzsi?
 
Persze. Csak gondoljunk bele a hely­zetébe: napi 20 órát aludhat, csak azokat a kajákat kapja, amiket szeret, és semmi mást, mert egyébként nem eszi meg, békén hagyják – oké, hetente egyszer-kétszer odamennek szeretgetni –, és az egész világ körülötte forog. Ki ne lenne boldog?!

 

Önnek ajánljuk