Panoráma

Enyhítették a kenguruvadászat tilalmát az Ausztráliát sújtó szárazság miatt

Canberra | Szárazság sújtotta térségnek nyilvánította Ausztrália legnépesebb szövetségi államát, Új-Dél-Waleset a helyi kormányzat, és óvintézkedései között enyhítette a kenguruvadászat tilalmát, ami heves tiltakozást váltott ki a kengurutenyésztők és állatvédők körében.
MTI

2018. augusztus 8. 11:22

TASR/AP-felvétel

A térséget 1965 óta nem tapasztalt szárazság sújtja, kevesebb mint 10 milliméter csapadék hullott a szövetségi állam nyugati, észak-nyugati és középső körzeteiben az elmúlt hónapban. Az Ausztrália mezőgazdasági termelésének egynegyedét adó államban az összes mezőgazdasági területet szárazság sújtja - közölte szerdán a helyi kormány. A farmokon lévő víztárolók kiszáradtak, a termés rohamosan csökken. 

"Nehéz idők. Nincs senki sem az államban, aki ne epekedne eső után" - mondta Niall Blair, a legfontosabb iparágakért felelős miniszter. Az előrejelzések a következező három hónapra az átlagosnál szárazabb időt jósolnak.

A szomszédos Queensland területének 60 százalékát is szárazság sújtotta térségnek nyilvánították, és Victoria, Dél-Ausztrália államokat sem kíméli a szárazság. 

2018. augusztus 1. 09:47

Folyt a vér a falról – ámokfutást rendezett egy kenguru

Niall Blair szerint a szárazság miatt állatjóléti válság fenyegeti Új-Dél-Wales sok térségét, mivel kenguruk nagy csoportjai letarolják a mezőket, fellegelik azokat maguk és a haszonállatok elől. 

Ezért a helyi kormány engedélyezte, hogy a gazdák maguk vegyék kezükbe a kenguruk vadászatát. Feloldották a kilőhető állatok számának korlátait, nem kell a gazdáknak engedélyt kérni vadászatra, nem kell megjelölni az elejtett állatok tetemét, amivel az állomány nagyságának nyilvántartását segítik.

A miniszter azzal indokolt a döntést, hogy az állam kenguruvadászati kvótájának csupán 13 százalékát meríti ki általában, ami a mostani szárazságban nem elég. 

Ray Borda, a kenguru iparági szövetség elnöke bírálta a döntést. A kereskedelmi vadászokat is képviselő szervezet aggodalmának adott hangot az ellenőrzés nélküli vadászati engedélyek miatt és felszólította a kormányt, hogy a kenguruk számának gyérítésére a hivatalos profi vadászokat ruházzák fel, akik humánusabban végzik el a feladatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A sárosfai gáz nyomában

A D4-es és az R7-es építése miatt további forgalomkorlátozással kell számolni

Holttestet találtak egy parkoló autóban Füleken

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Mistrík, Čaputová és Mikloško Šefčovič és a Smer összefonódására figyelmeztetnek

Közel 200 Fidesz-ellenes tiltakozás lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?