Miért érdemes halat enni?

Miért érdemes halat enni?

A szentestéhez a legtöbb magyar családban hozzátartozik a hal – lehet az halászlé, rántott pontypatkó, sült pisztráng vagy pácolt lazac, a halas fogás aligha hiányzik a pompásan megterített asztalról.

Sajnos, az év többi hónapjaiban a legtöbben egyáltalán, vagy csak nagyon ritkán eszünk halat, annak ellenére, hogy tisztában vagyunk egészségre gyakorolt jótékony hatásával.

Hal és egészség

1. A halak telítetlenzsírsav-tartalma – különösen az ómega-3 – segíti a szív működését, szabályozza a vér koleszterinszintjét.

2. A halhús könnyen emészthető, ami magas víztartalmának és az izomrostok közötti laza, finom szerkezetű kötőszövetnek köszönhető.

3. Zsírsavösszetételével hozzájárul az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális fejlődéséhez és későbbi működéséhez. Ezért a kismamáknak és a szoptatós anyáknak kifejezetten ajánlható – azonban kerülniük kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, valamint a nagy testű tengeri halak fogyasztását.

Erre figyeljünk halvásárláskor!

• Lehetőleg első osztályú, bio minősítésű halat vegyünk.

• A folyami halakból a busa, az amur, a kecsege húsának a legmagasabb az egészségre jótékonyan ható, többszörösen telítetlen zsírsavtartalma.

• Tengeri halból lehetőleg olyat vegyünk, amit viszonylag közelről importáltak hozzánk, közülük is a kisebb fajokat – pl. szardíniát, heringet, szardellát – válasszuk.

• Fagyasztott halak esetében keressük a fenntartható tengeri halászatot (MSC) és a fenntartható akvakultúrás halászatot (ASC) jelző címkéket!*

* MSC = Marine Stewardship Council, tengeri felügyeleti tanács; ASC = akvakultúra felügyeleti tanács.

 

Sütve, grillezve, töltve...

Ponty – a legkeresettebb karácsonyi hal. Bár a legtöbben kirántják, sokféleképp elkészíthető: ragunak, párolva, sütve, grillezve, töltve, ecetesen stb.

Pisztráng – alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú, nagyon ízletes hal. Nem szálkamentes, de ha beirdaljuk, és pl. paprikás lisztbe forgatva ropogósra sütjük, a gerinc kiemelése után a szálkák is megehetők.

Hekk – enyhe halíze és -illata van, filének feldolgozva majdnem minden boltban kapható.

Pangasius vagy cápaharcsa – szinte minden szupermarketben árusítják, az egyik legkedveltebb hal. Húsa világos, enyhén zsíros, tolakodó halíztől mentes, gyerekeknek és válogatós felnőtteknek is ideális.

Lazac – finom és egészséges, a fogyókúrázók kedvence. Gyorsan, könnyen elkészíthető, pácolva, mártással is kitűnő, de a legjobb magában, kevés fűszerrel sütve, egy kevés citromlével megbolondítva.

 

Mi köze a halnak a karácsonyhoz?

A karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt: így a mák bőséget, a mákos tészta jó házasságot, a hüvelyesek gazdagságot és jó termést jelentettek. A közösen elfogyasztott alma a család összetartozását, a méz és a fokhagyma az egészséget szolgálta. A hal karácsonyi fogyasztása is egy régi hiedelmen alapszik, s általa vált hagyománnyá: a halpikkely sok pénzt jelentett, a fürge mozgású hal pedig az előrehaladást volt hivatott bevonzani a család életébe az új évben.

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?