Félpénzen?

messi

A nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, Európában átlagosan 17 százalékkal. Így van ez a sportban is: ők húzzák a rövidebbet. Az egyenjogúság elve az élsportban és a paralimpikonoknál is sántikál. Hogy mennyire dívik a diszkrimináció, az legmarkánsabban a díjazásban nyilvánul meg.

Kolléganőm anyósát borzasztóan felháborította, hogy a fogyatékkal élő magyar versenyzők sokkal kevesebb jutalmat kaptak a 2016-os riói olimpiai érmekért, mint az ép sportolók. Igaza van: pontosan a felét. Az aranyért 17,5, az ezüstért 12,5, a bronzért pedig 10 millió forintban szabták meg a magyar paralimpikonok állami jutalmát, Hosszú Katinkáéknak pedig a duplája járt. Az ép sportolóknak összesen 968,9 millió forintot osztottak ki a riói küzdelmek után, a legtöbbet az egyaránt három-három aranyat hozó Hosszú Katinka (136,4 millió) és Kozák Danuta (94,5 millió) kapta.

Londonhoz képest is kevesebb

Érthetetlen, és bármennyire lázadoztak is, igazságtalannak tartva, így döntöttek ott fenn az urak, s nem volt apelláta. Pedig a riói játékokra kiszabott összeg a négy évvel ezelőtti londoni paralimpiai játékokhoz képest is szerényebb: akkor az egyéni versenyszámokban 23 millió forint járt a dobogó legfelső fokáért, 18 a második helyért és 14 a harmadikért. Az 1992-es paralimpia után viszont még csak tárgyjutalmat kaptak az érmesek.

Nemcsak a magyarok garasoskodnak a paralimpikonokkal. A németek ugyan emelték a prémiumot, 7500 euró járt az aranyért az eddigi 4500 helyett, az ezüstért 5000 (eddig 3000), a bronz pedig 3000 eurót ért (1500 helyett), de az ép sportolók ott is a dupláját kapták ennek. Hasonló cipőben járnak a cseh paralimpikonok is: elnökük és ők maguk is tiltakoztak, hogy a győzelem csak 200 ezer koronát ért, ugyanakkor az ép olimpiai bajnok sikere 1,75 milliót, mégsem változott semmi.

Nálunk igazságosabb

Szlovákia sok mindenben bírálható, e téren viszont példát mutat. 2017-ben kormányrendelettel szabályozták és tették egyenlővé az olimpikonok és paralimpikonok jutalmazását, s ez az elv a tavalyi pjöngcsangi téli játékokon már érvényesült. Az egyéni számokban az első nyolc helyezettet illette jutalom – összesen 640 370 eurót osztottak szét –, az első helyért járó állami prémiumot 22 500, a másodikért járót 17 500, a harmadikért kapottat 12 500 euróban szabták meg, azzal a kitétellel, hogy ez a juttatás 50 százaléka. A másik felét a lehetőségek szerint a Szlovák Olimpai és Paralimpiai Bizottság állhatja. Ennek értelmében a legmagasabb állami jutalmat, 188 125 eurót, a négy aranyat és egy ezüstöt szerző Farkas Henrietta parasíző kapta felvezetőjével, Natália Šubrtovával. Szép pénz, 131 250 euró ütötte az ugyancsak parasíző Jakub Krako és felvezetője, Branislav Brozman markát is az egy arany- és három ezüstéremért. Egyébként a paralimpikonoknak összesen több pénz fizettek ki, megérdemelten, hiszen több éremmel tértek haza, mint az ép sportolók.

A biatlonista Anasztaszija Kuzmina, aki a téli játékok egyéni versenyeiben olimpiai bajnok lett, és kétszer állt a dobogó második fokán, 57 500 eurót érdemelt ki, ehhez a váltó 5. helyéért járó 16 250 euró negyede is őt illette. Az egyéni versenyzőkön kívül csapatuk tagjai is részesültek pénzdíjban. A tavalyi szeptemberi kormányrendelet értelmében az olimpikonok és paralimpikonok jutalma adómentes.

A nők kevesebbet érnek?

A Forbes magazin kimutatása szerint 2018 júliusától 2019 júniusáig csak egyetlen nő került fel a legjobban kereső sportolók listájára: az amerikai Serena Williams teniszező 29,2 millió dollárral (25,6 millió euró). Ebbe nemcsak a tornán nyert pénzdíjakat, hanem a reklámbevételeket is beleszámítják, és még így is csak a 63. hely jutott neki a sportolók összesítet listáján. Serena 20 éve uralja a női tenisz világát, 21 tornát nyert a nagy négyek sorából, amelyeken főleg nagy amerikai elődjének, az egykor világelső Billie Jean Kingnek köszönhető, hogy a férfi- és női tornán egy idő óta ugyanannyi lett a pénzdíj, viszont egy rangfokozattal lejjebb már nagy a különbség. Az idén már negyedik alkalommal lett a legjobban fizetett sporthölgy. Persze, az igazság és egyenlőség elve a hölgyek között sem érvényesül: annak idején az orosz Maria Sarapova, aki egyéniben egyetlen WTA-tornát sem nyert, többet keresett, mint Serena, akinek a bevétele fele-fele arányban teljesítményből szerzett pénz és reklámbevétel volt. A marketingszempontból jól festő Sarapova millióinak 80 százaléka a szponzoroktól és reklámból folyt be.

Nem mintha a teniszezőnők keveset ütögetnének össze, de a férfiakkal összehasonlítva még mindig szegény rokonok. Sem Serena, sem más női teniszező meg sem közelítette ennek a sportnak vezető férfi képviselőjét, Roger Federert (93,4 millió dollár). Pedig a svájci, akit minden idők legjobbjának tartanak, „csak” ötödik az összesített rangsorban, három futballsztár – az argentin Lionel Messi, a portugál Cristiano Ronaldo és a brazil Neymar –, valamint egy mexikói ökölvívó, Canelo Alvarez előzi meg. Az első tízbe még két amerikaifutball-játékos, valamint három NBA-csillag fért bele.

Hol itt az igazság?

A 2015-ös atlétikai vb 100 méteres számát két jamaicai, a férfiaknál Usain Bolt, a nőknél Shelly-Ann Fraser-Pryce nyerte. Díjazásuk egyaránt 60 ezer dollár volt. A szabály igazságos. De a valóság már kevésbé. Bár mindkét vágtázó 2008 óta uralta a nemzetközi mezőnyt, Fraser évi bevételét 550 ezer dollárra becsülték, míg Bolté 20 millió volt.

A futballban és a kosárlabdában a legmarkánsabbak a két nem sportolói közötti jutalmazásbeli különbségek. Az amerikai profi kosaras lányok töredékét keresik annak, amit LeBron Jamesék az NBA-ben – utóbbiak évi csaknem 90 milliót –, ezért többen két csapatban is játszanak. Layshia Clarendon fizetsége 2013-ban évi 40-50 dollár volt, pedig a WNBA-ban játszott. Clarendon fogta magát, és a prágai USK-hoz szerződött, de állandó sérülései miatt visszakényszerült Amerikába. Nem volt egyedül. A 144 profi kosaras közül a WNBA szünetében 89 vágott neki a tengerentúlnak, s Európában, Ázsiában – ott főleg Kínában – próbált szerencsét. Átlagban 114 ezer dollárral – plusz némi prémiummal – gazdagabban mentek haza. Egyébként a férfi-NBA-ben 800 ezer dollár az évi minimális bér, a jobbaké 30 millió, a sztároké ennek akár triplája. Bár tény, hogy a férfiak egy idényben 82 mérkőzést játszanak, a nők 34-et, így is óriási a díjazásbeli különbség.

Ugyanez érvényes a labdarúgásra; erről a Vasárnapban a tavalyi vb befejeztével már szót ejtettünk. Még talán annyit: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a hölgyek rendezvényére még egytizedét (26,7 millió euró) sem költötte annak, amit tavaly az oroszországi férfi-vb-re (356,2 millió euró).

A Forbes szerint Lionel Messi 2018-ban kerek 112 millió dollárt vághatott zsebre, a négyszeres világbajnok amerikai női válogatott legjobbja, Alex Morgan hivatalos évi fizetése ezzel szemben 250 ezer dollár. Morgant 5,5 milliós reklámbevétele húzta ki a csávából. És folytathatnánk...

A teljes cikk a Vasárnap 34. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?