Önök írták

koperta

Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a megváltozott címünkre: Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Box 222, 830 00 Bratislava, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg!

Őseink hagyatéka

December első hétvégéjén nyitották meg a gútai tájházban az Őseink hagyatéka kiállítást. A házigazda a Magyar Asszonyok Ligája (MAL), az elnök asszony, Németh Iveta jogász, mérnök mondott beszédet. Elmondta többek között, hogy a kiállítást a későbbiekben még bővíteni szeretnék, jelenleg négy témakört foglal magában: baromfitenyésztés, kenyérkészítés, disznóölés és háztartási eszközök. Előzetes egyeztetés után a kiállítás folyamatosan megtekinthető. A megnyitó egyik színfoltja a naszvadi Mécsvirág irodalmi kör Vadócba rózsát oltok című verses-zenés összeállítása volt, melyet már nagyon sok helyen előadtak, külföldön is. A kultúrműsor után állófogadás várta a jelenlevőket. A gútai háziasszonyok, a MAL tagjai kitettek magukért, hatalmas terülj, terülj, asztalkám csalogatta a vendégeket, a sült csülöktől kezdve hatalmas mennyiségű pogácsán át a különféle süteményekig minden megtalálható volt rajta. Természetesen nem maradhatott el a jóféle házi pálinka és bor sem.

Minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt, ide máskor is eljövünk! Köszönjük a Gútai Magyar Asszonyok Ligájának és a támogatóknak.

Prachár Kornélia, Gúta

Fiatal tehetségek

Második alkalommal került sor a lévai zsinagógában Léva és vidéke fiatal tehetségeinek bemutatkozására a Csemadok lévai alapszervezete rendezésében. A magyar nevelési nyelvű óvoda két kicsi lánya A kis hercegből elevenített föl egy megható párbeszédet. A kis herceget alakító Kosorín Dalma a róka jelmezébe bújt Srna Annától tudja meg a gyermekeknek és felnőtteknek szóló örök érvényű igazságot: „Az élet értelme a szeretetben rejlik”. Felkészítőjük Sándor Ágnes, a bájos jelmezeket Szabó Ildikó készítette.

A Remix Girls tagjai a lévai Juhász Gyula Alapiskola 4. osztályos tanulói, Dóka Bianka, Icso Boglárka, Kádek Karolína, Papp Gréta, Szabó Viktória és Tóth Fanni. A tánccsoport az iskola Ki mit tud? tehetségkutató versenyére állt össze. Kategóriájukban első helyezést értek el, és megszerezték a közönségdíjat is. Munkájukat osztályfőnökük, Kiss Éva és nevelőjük, Truska Nagy Réka támogatta.

A kiskarácsony, nagykarácsony című dalt Szegény Dorottya, a Juhász Gyula Alapiskola 3. osztályosa adta elő hegedűn. A tehetséges kislány a zselízi Apró Kincső gyermektáncegyüttes és a lévai Pitypang néptánccsoport tagja.

Bukai Éva, a Czeglédi Péter Református Gimnázium tanulója már kisgyermek kora óta foglalkozik zenével, énekléssel, a rendezvényen egy szép dallal örvendeztette meg a közönséget.

A Junilev sporttáncklub gyermek versenytáncosai, Tóth Fanni, Sobocky Jázmin, Adam Konský és Tóth Sebastian is ízelítőt adtak tánctudásukból. A szlovákiai showtime látványtánc aranyérmeseiként kijutottak az Európa-bajnokságra Romániába, Brassóba, ahonnan ezüstéremmel érkeztek haza. Karácsonyi játékok című táncukkal első helyet szereztek a novemberi Wintershow országos táncversenyen. A koreográfiát Kluch Lenke készítette.

Éder Kristóf a váci Bartók–Pikéthy Zeneművészeti Konzervatórium diákja. Tizenkét éves korában kezdett el zongorázni, azóta számos koncerten vett részt. 2015-ben Léván a Kadosa Pál zongoraversenyen 2. helyezést ért el, 2016-ban a Miniature Musicali zongoraversenyen arany fokozatot kapott. Sorra nyeri a zongoraversenyeket Magyarországon. A rendezvényen Sosztakovics Három fantasztikus táncát adta elő, és saját szerzeményével is meglepte a közönséget. 

Bohák Emese, a Czeglédi Péter Református Gimnázium diákja kisgyermek kora óta énekel. A legutóbbi Bíborpiros szép rózsa döntőjében aranysávos besorolást nyert. Mária altatójának szépséges soraival köszöntötte az egybegyűlteket.

Farkas Szilárd szintén a református gimnázium diákja. Tehetségét bűvészként autodidakta módon fejlesztette, majd Szemök Ferenc Kuzelník támogatásával egyre magasabb szintre jutva 2018-ban már két nemzetközi versenyen is részt vett Csehországban.

A zsinagógában megtekinthettük Sándor Eszter 7. osztályos tanuló Arany János-versek ihlette festményeit. Ez a délután a jövőnkről is szólt, mondta zárszavában Sándor Ágnes konferanszié. A rendezvény fellépői értékes fiatalok, akikre a jövőben is oda kell figyelni.

Balla Rózsa, Léva

Hogyan is van?

Az esti híradóból értesültünk, emelik a gáz és villanyáram fogyasztói árát. De úgy néz ki, a képviselőink megint fordított lóra ültek, mert Pozsony és környékén 5%-kal, keleten, ahol még a templom egere is szegény, 6½-lel. Tehát megint csak a szegény ember és a kisnyugdíjasok zsebéből veszik ki azt az 1 és fél %-ot, miközben a képviselő urak most is a saját fizetésemelésükről döntenek. Pedig mi is végigdolgoztuk az egész életünket, nem is kocsmáztuk meg kártyáztuk el a keresetünket, de nekünk sajnos ennyi jár. Mi is szeretnénk az unokáknak ajándékokat venni, de nincs miből, sőt szeretnénk egészségesen is élni, nem csak mindig a centeket számolni, mikor és meddig elég, futja-e még tejre és kenyérre. Nem csak az olcsó és egészségtelen élelmiszereket megvásárolni, amiktől még csak betegebbek leszünk, aztán irány az orvos meg a patika, ha jut rá, ha nem, akkor meg szenvedünk otthon. Ha felemelik az árakat, már nem csak sötéten fogjuk látni a jövőt, de sötétben is leszünk, mert nem lesz miből kifizetni a fogyasztást. Mert ott, hol pénz van, ott egynapi zsebpénz is több az urak zsebében, mint amit nekünk egész hónapra be kell osztanunk. Ha már a meleget sem engedhetjük meg magunknak, hová is jutottunk? Próbálják csak meg: 300 €-ból nagy lábon élni! Tessenek a keleti régióban is ipari parkokat létesíteni, munkát adni az embereknek, és ami fontos: egyformán emelni az árakat, nem pedig a keletieket teljesen elnyomni.

Figura Katalin, Borsi

Szösszenet az egészségről

Észre se vesszük, hogy milyen szerencsések vagyunk. Legtöbbször akkor jövünk rá, múlt időben, amikor valami miatt rossz passzban vagyunk. Amikor az egészségi állapotunk nem éppen rózsás. Ilyenkor jönnek a kérdések: – Miért éppen én? Miért velem történik ez? – Mivel a kérdésekre válasz nem érkezik, belesüppedünk az önsajnálatba. Kicsit jobban érezzük magunkat tőle, de hosszú távon nem tesz jót a benne való dagonyázás. Aztán észbe kapunk: hányan cserélnének még így is velünk. Mennyien vannak, akik gyógyíthatatlan betegek, és csak pár lépésre állnak a haláltól. Fekvőbetegek, akik egyedül semmit sem tudnak tenni már. Akik nagy fájdalmakat élnek át nap mint nap. Ehhez képest mi nagyon jól állunk. Ha most van is ez a kemény helyzet, amin túl kell jutnunk, utána újra jó lesz minden. Van remény, hogy életünk visszatérjen a megszokott kerékvágásba, és haladjunk tovább az úton. A továbbiakban még hálásabbak leszünk azért, amink van. Azokért a dolgokért is, amiket előtte nem sokra tartottunk. Természetesnek hittünk. Csak amikor elveszítettük egy időre, akkor jöttünk rá, hogy ez is maga a csoda. Az, hogy enni, járni tudunk, hogy látunk, hallunk, beszélni tudunk. A legszebb a szeretetre való képesség, bár ezen a téren van mit tanulnunk az állatoktól. Nekik jobban megy, és érdek nélküli. Minden lélegzetvétel és minden pillanat ajándék. Legyünk érte hálásak!

Szabó Katilla, Deáki

Síremlék a füleki temetőben 

Távolból is jól látható egy műkőből készült síremlék: Jézus átöleli keresztjét. Az 1944. december 23-án elhunyt Erzsébet nővérnek állították hálából az akkori ferences atyák. Erzsébet nővér hosszú éveken keresztül takarította-gondozta, virágokkal díszítette templomunkat, tartotta karban a mise- és ministránsruhákat, terítőket. Egyedül élt a templom tőszomszédságában, családi házát a ferences kolostornak adományozta, idős korára, betegségében a ferences atyák és a hívek ápolták. A hosszú évek során az idő nagyon megrongálta az emlékművet. Ezért a füleki hívek Süli Tibor sírköves mester által adományokból restauráltatták, szeretettel Erzsébet-napra. Imáinkkal emlékezünk továbbra is Erzsébet nővérre.

Szabó Irén, Fülek 

Télapó és karácsonyváró

December 8-án az inámi önkormányzat a Csemadok helyi alapszervezetével karöltve rendezte meg a már hagyományos karácsonyváró ünnepségét. A késő délutáni műsort vásár nyitotta, melynek bevétele a helyi óvoda javára szolgál. Nagy keletje volt a nyugdíjasklub mézeskalácsainak, ügyes kezű asszonyaink már jóval a nap előtt megsütötték, hogy mire a vevőhöz kerülnek, finom puhák, illatosak legyenek. Amatőr színjátszóink ünnepi műsorral köszöntötték a közönséget, vidám jelenetekkel, énekszóval, muzsikával. Régi Zsolt polgármester beszédében kiemelte, hogy a karácsony nemcsak egy ünnep, hanem egy érzés, mely egymáshoz vezet bennünket. A szeretet az egyetlen pozitív energiaforrás, mely jóvá tudja változtatni a rosszat, igazsággá az igazságtalanságot, békességgé a háborúságot és szabadsággá a rabságot. Az idei karácsonyi műsorban szerepeltek az óvodások, az idén sem hiányzott a kis Jézus születésének színpadi változata, majd a kisiskolások és a felső tagozatosok verses műsora következett. Amatőr színjátszóink vidám jelenetekkel, paródiákkal szórakoztattak, Gyurász Irénke, Jánoska Mátyás és Nagy Evelyn tolmácsolásában karácsonyi versek hangzottak el, végül az énekkarosok karácsonyi dalai.

A rendezvény következő pontja a Télapó érkezése volt a szabadtéri színpad elé, amikor is az est sötét leple alatt, csengőszóval megérkezett hintaján a Mikulás, teli puttonnyal, sok-sok ajándékkal, mellyel az önkormányzat lepte meg a gyerekeket. Látva a sok apróság csillogó tekintetét, az önfeledt örömöt, ahogy kis énekeikkel köszöntötték Télapót, mindannyiunkat jóleső érzéssel töltött el, hogy a sok munka nem volt hiábavaló. Míg a legkisebbek boldogan szorongatták az ajándékcsomagot, az önkormányzat minden jelenlévőt meginvitált egy pohár puncsra és forró teára a falu betleheme alá. A varázslatos est egyik kuriózuma, hogy minden lakos kürtős kalácsot kapott ajándékba. S hogy kiknek köszönhető e családias rendezvény, nem könnyű felsorolni: az inámi önkormányzat Régi Zsolt polgármesterrel az élén, a községi hivatal alkalmazottai, Régi Anikó, a kulturális bizottság tagja, Nagy Amálka, a Csemadok elnöke, Vámos Róbert képviselő, Balík Róbert, az UNICUM kórus vezetője, Rados Klára, az óvoda pedagógusa és természetesen minden szereplő, akik időt, fáradságot nem kímélve lelkesen készült erre a napra. Áldott, békés, szeretetteljes és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok falunk lakosainak és minden jóravaló embernek a világon!

Nagy Mária, Inám

Kedves Vasárnap!

Nagy örömöt szerzett nekem a Vasárnap legutóbbi száma. Hála a hétpróbás régi munkatársaknak, meg az újaknak, a fiataloknak, friss lendületet kapott a lap. Hú, de tetszett Ficza János írása! Szabó G. László állandó kedvencem, és nemcsak azért, mert Gútáról származik. Egyébként mindenki a kedvencem, Vrabec Mária most plusz azért is, mert Kornéliáról is írt. Szívemben rezonálnak Marosz Diána írásai is, fele magyarságom, fele szlovákságom révén érdekel az ő látásmódja (én még nem tudok ebben a témában sem megszólalni). Azután a november 13-i szám olyan volt, amiért már büntetni kellene Önöket, bizony! Majdnem elkéstem a munkából, mert nem tudtam letenni! Baracska nótafája, A szülész... Na, az ilyen idős embereket érdemes felkutatni és bemutatni! Legszebb üdvözletemet, baráti ölelésemet küldöm a csapatnak:

Fűri Olga Iringó, Gúta

Érdekes

Kedves Olvasóink!

Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a megváltozott címünkre: Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Box 222, 830 00 Bratislava, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg!

Legyen eredményes a következő hetünk is!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?