Receptek

r

A mai menü: mazsolás borkrémleves, marhasült vörösboros pecsenyelével, bourbon csirke, pudingos fánk és káposztás pogácsa.

Mazsolás borkrémleves

Hozzávalók: 5 dl fehérbor, 1 citrom leve és héja, 8 tojássárgája, 2 dl tejszín, 15 dkg cukor, 8 dkg mazsola, egész fahéj, szegfűszeg.

A bort 3 dl vízzel, a citrom héjával és levével, néhány szem szegfűszeggel és az összetört fahéjjal együtt felforrósítjuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, s a forró, de nem felforralt bort óvatosan hozzákeverjük. Ügyeljünk arra, nehogy összekapja. Ismét visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg sűrűsödni nem kezd.

A mazsolát borban puhára áztatjuk. A borkrémlevest átszűrjük, belevegyítjük a megpuhult mazsolát, és jól lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.

Marhasült vörösboros pecsenyelével

Hozzávalók – a húshoz: 1,2 kg marhahátszín (csontos), tengeri só, törött bors, 2 ek. olívaolaj; a pecsenyeléhez: 2 szál kakukkfű, 4 gerezd fokhagyma, 2 kis fej lila hagyma, 4 paradicsom, 3,5 dl vörösbor, 1,2 l marhahúsalaplé.

A húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben az olívaolajon mindkét oldalról aranybarnára pirítjuk. Utána 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Amikor elkészült (ízlés szerint angolosan/félig vagy jól átsülve), kivesszük, és lefedve kicsit pihenni hagyjuk.

A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a kakukkfüvet, a vékonyra vágott lila hagymát, hámozatlan fokhagymát és a paradicsomokat, közepes lángon 4-5 percig pirítjuk, majd felöntjük a borral és összeforraljuk. Szétnyomkodjuk benne a paradicsomokat, s felöntjük az alaplével. Forralással a felére sűrítjük, majd szűrőn átnyomjuk, és pecsenyelé állagúra sűrítjük.

A húst felszeletelve, a pecsenyelével meglocsolva tálaljuk. Burgonya-, rizsköret adható hozzá.

Bourbon csirke

Hozzávalók: 4 kicsontozott, bőr nélküli csirkemell, 4 ek. szójaszósz, ½ tk. fokhagymapor, ½ tk. gyömbér, ¼ tk. pirospaprika, 2 csésze ananászlé, csésze Bourbon Whiskey, tk. bors, 2 ek. barna cukor, 2 ek. kukoricakeményítő, olívaolaj vagy vaj.

A hozzávalókat összekeverjük, a következő sorrendben: fokhagymapor, szójaszósz, gyömbér, bors, cukor, kukoricakeményítő és pirospaprika, majd hozzáöntjük az ananászlevet és a whiskyt. Ez utóbbi két alkotóelem adja meg a csirke ízét, így ügyeljünk az arányok megtartására.

Míg a fűszerek összeérnek, nagyobb serpenyőben kevés vajon/olajon, közepes lángon megsütjük a kockára vágott csirkemellet. Amikor rózsaszínűre pirult, átöntjük a fűszerekből összeállított mártásba, és (10 perc alatt) készre pároljuk.

Tipp: Remekül illik hozzá a rizs, melynek ezerféle tálalási változata van.

Pudingos fánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csapott kk. só, 2,5 dkg friss élesztő, 3 dl tej, 2 ek. cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, kb. 7 dl olaj; töltelék: 1 csomag vaníliapuding-por (amelyet főzni kell), 3 ek. cukor, 5 dl tej.

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a többi cukrot és a vaníliás cukrot, s elkezdjük összegyúrni a felfutott élesztővel és a tojássárgájával. Az olvasztott, de nem forró vajat fokozatosan hozzáadagolva rugalmas tésztát dagasztunk, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

Töltelék: A pudingport elvegyítjük a cukorral, aztán hozzáadagoljuk a tejet, s csomómentesre keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük, aztán hagyjuk kihűlni (időnként keverünk rajta).

Összeállítás: A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Kerek lapokat szaggatunk, konyharuhával letakarva kicsit pihentetjük őket, majd forró olajban mindkét oldalról (1-1 perc alatt) megsütjük (az aljuk kerüljön felülre először). A fánkokat papírtörlőre szedjük, és kicsit hűlni hagyjuk. Utána hurkapálcikával lyukat szúrunk az oldalukba, és tortadíszítő fecskendő segítségével beléjük töltjük a pudingot. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Káposztás pogácsa

Hozzávalók: 1 dl tej, 1 kk. cukor, 30 g friss élesztő, 60 dkg liszt, 1 ek. só, 25 dkg vaj/margarin, 20 dkg tejföl, 1 tojás + 1 a kenéshez; a káposztához: 35-40 dkg fehér káposzta, 3 ek. olaj, 1 ek. cukor, só, bors.

A káposztát lereszeljük, sózzuk, 20 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Az olajon kicsit karamellizáljuk a cukrot, aztán (kb. 20 perc alatt) megpirítjuk rajta a káposztát; közben sózzuk, borsozzuk.

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk vele a vajat, hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és az élesztős tejet, aztán összegyúrjuk. Becsomagolva 1 órára hűtőbe tesszük, majd a tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a káposzta felével, hajtogatjuk, és 30 percre újra hűtőbe tesszük. A hajtogatást és hűtést még egyszer megismételjük.

Az így előkészített tésztát lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, s tetejének berácsozása után pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral borított tepsire rakjuk, tetejüket megkenjük tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben (15 perc alatt) megsütjük őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?