A kick-box-bajnok

<p>Ahányszor csak alkalmam nyílt élsportolóval beszélgetni, mindig azt csodáltam, hogy mennyire szerény. Ezek az emberek az eredményeik ellenére nem szállnak el maguktól, nagyon is két lábbal állnak a földön.</p>

Málnási Tamás (48) szlovákiai kick-box-bajnok is a szorgalmat, a szabálykövető magatartást, az alázatot és a kitartást hangsúlyozza, nem az érmeivel dicsekszik.

 

Emlékszel arra a pillanatra, amikor eldöntötted, hogy rendszeresen fogsz sportolni?

13 évesen sízés közben szerencsétlenül estem, és elszakadt a bal térdem elülső keresztszalagja. Több mint egy hónapig feküdtem begipszelt lábbal, majd két hónapig gyógytornára kellett járnom. Az számomra kínszenvedés volt. Nemsokára a bal karom és lábam is eltört. Egy elhagyatott temetőben játszottunk, és rám dőlt egy 300 kilós obeliszk. Újabb hónap kényszerpihenő otthon az ágyban... Amikor leszedték rólam a gipszet, csak néztem a gyufaszálra emlékeztető lábam. Eldöntöttem, futni fogok, hogy megerősödjek. Ez az elhatározás aztán egy életre szólt.

A kick-boxszal mikor találkoztál?

Újvári magyar gimnazistaként futottam, és lövészettel foglalkoztam. A katonaság után a barátaim vittek el kick-boxra, 21 éves voltam. Ők hamarosan befejezték, én ott ragadtam. Alapító tagja, versenyzője, menedzsere és edzője is lettem az újvári klubnak. Nagyon népszerűek voltak 1989 után a Chuck Norris- és Jean Claude van Damme-filmek, ezek hatására lett is 150 tagunk. Nehéz feladatom volt, hiszen dolgoztam, mellette edzőtáborokat szerveztem, az egész fizetésem az élsportra ment.

De jöttek is az eredmények.

Ebben az a szép, hogy az ember saját erejéből milyen messzire képes eljutni, legyőzve önmagát. Legbüszkébb természetesen az 1993-as szlovák bajnoki címemre vagyok, de a legemlékezetesebb számomra egy bécsi nagy nemzetközi verseny. Stop semi contactban a bírók, úgy éreztem, elfogultak voltak velem szemben, a hazai osztrák srácnak kedveztek. Aztán light contactban megvertem ugyanazt a fiút, és végül – orrtörés miatt – 3. lettem.

Igen, azt látom, hogy el volt törve az orrod.

Háromszor is. Ez benne van a pakliban. A számat is szétrúgták, még kezdő koromban. Hasra vártam a rúgást... Kislábujjtörésem számtalanszor volt. Előfordult, hogy nem voltam kellőképpen ellazulva, és az ellenfél a rúgást könyökkel védi, az meg, ugye, kemény. Ilyenkor egyszerűen hozzáragasztottam a törött kisujjam az ép lábujjakhoz, és edzettem tovább. A lábamat is műteni kellett. Nem számít a sok sérülés, ez támadósport. Ha az embernek célja van, mindent megtesz érte. Amikor szenvedsz, csak rajtad múlik, hogy teljesen leállsz vagy folytatod.

Mégis eljött az a pont, amikor teljesen leálltál.

Nem jutottam ki a vb-re Amerikába, mivel nem sikerült bebiztosítani az anyagi hátteret. Ez volt az első igazi pofon a sportkarrieremben. Országunk első válogatottja lehettem volna ebben a sportágban. A következő évben szponzor híján az olasz Eb-re is hiányzott a szükséges 40 000 korona. Ez már övön aluli ütés volt. ’96 decembere volt, összedőlt a világ. Megcsömörlöttem. Se edzőként, se versenyzőként, se menedzserként nem akartam folytatni. Fél évig bírtam. Aztán elkezdtem lovagolni, így gyógyítgattam a lelkem. Megismerkedtem a későbbi feleségemmel, ő is segített, hogy túltegyem magam a csalódásokon.

És lám, most mégis kick-box aerobicot tanítasz.

Félévnyi kihagyás után visszatértem, de eleinte csak a bokszolókkal edzettem. Máig szívesen járok közéjük. Majd 2000-ben mégis visszakanyarodtam a kick-boxhoz. Hobbiból. Ötvözöm az aerobik és a harcművészet elemeit, így még hatékonyabban eddzük a testet. Motiváló zenére, szórakozva növeljük a teherbírást, fizikai állóképességet. Hangsúlyozom, hogy mindenki annyit tornázzon, amennyit bír. Inspirálhatom, motiválhatom az embereket, de nem kényszeríthetek senkit. A változatos koreográfiát én állítottam össze, a zeneszámokat is magam válogatom. A 60 perc több fázisra oszlik: bemelegítés, ütések, rúgások kombinációja, súlyzókkal izomerősítés, levezetés, lazítás. Fontos a rendszeresség.

Az ortopéd orvosod mit szól a folyamatos terheléshez?

Eltiltott a futástól, mivel porckopás van a térdemben, ugyanis hiányzik az elülső keresztszalagom. Úgyhogy elkezdtem kerékpározni. Előtte azonban kipróbáltam a félmaratont (21 km). 2013-ban Kassán 2180 futóból a 752. helyen értem a célba 01:48:17-es idővel. Tavaly kaptam ajándékba egy versenykerékpárt, fél év alatt letekertem 3000 km-t.

A családodban kötelező a mozgás?

Lányom balettozik, fiam floorballozik, és szoktunk közösen íjászkodni, sízni.

Mindig pozitív vagy, mosolygós. Ugyanakkor azt is tudom, hogy szomorú verseket írsz. Hogy van ez?

Valóban így van, de azt nem tudom, miért. Engem is meglep ez a kettősség. Talán épp azért írom ki magamból a bánatot, a rosszat, hogy aztán újra tudjak szívből mosolyogni. Gimnazista korom óta írok. És hát kell a sport. Rengeteg lelki problémán átsegít a kondíciós torna. Megtanít arra, hogy ha padlót fog az ember, fel kell állni, és menni tovább. Edzés alatt nem gondolsz arra, ami kínoz. Csak a gyakorlatokra összpontosítasz. Mindenkinek az életében vannak nehéz pillanatok. Van, aki az alkoholban, van, aki a drogban, van, aki a csokiban keresi a kiutat és a megnyugvást. Nekem a sport mindig segített túljutni a nehézségeken. Akadnak, akik számára a sport önzés. Akadnak, akik számára életfilozófia. Van, akinek kikapcsolódás. Számomra a sport maga az élet.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?