Szádalmási borkóstoló

<p>A régióban elterjedt szőlőtermesztés több száz éves múltra vezethető vissza. Maga a vidék, adott természeti lehetőségeinek köszönhetően, ahogy a múltban, jelenleg is finom borairól ismert. Az itt elterülő dombos hegyoldalban szüretelt szőlőből házilag készített borok sok esetben vetekednek a nagyüzemileg előállított márkásakkal.</p>

 

A valaha Szádvár tartozékbirtokaként ismert Szádalmás egykori híres borivói ha most fogyasztanák, bizonyára megirigyelnék a helyi kisgazdák kitűnő minőségű termékeit. Mindez a község és környéke szőlőskertjeit művelők munkáját dicséri. A bortermelés ugyanis nagyon sok odafigyelést, szorgalmas, nehéz fizikai munkát igényel, hiszen jó bor csak rengeteg verejték árán kerülhet az asztalra. A kistermelők eredményeinek megmérettetését szolgálja a községben már hagyománynak örvendő évenkénti borkóstoló, melyen a gazdák bemutatkozhatnak termésük mintáival a nagyközönség előtt is.

Az önkormányzat szervezésében idén erre április 20-án került sor a helyi kultúrházban. A borkóstoló minden érdeklődő számára nyilvános mustrálási lehetőséggel zajlott az egész nap folyamán. A bemutatást megelőzően zsűri értékelte a borokat. A kóstoló napján így már az általuk elért minősítések alapján kiállított mintákból lehetett válogatni az idelátogatóknak. A kultúrteremben elhelyezett szépen díszített asztalokon sorakozó minták mellett gazdájuk nevével ellátott oklevél jelezte a bor nevét és minősítését. A rendezvény megnyitóján ismertették az elért eredményeket, értékelve, dicsérve a beadott nedűk minőségét, a gazdák között pedig értékes tárgyi nyereményeket sorsoltak ki, többségükben a szőlőműveléshez szükséges kellékeket. Ezt követően kezdődött a nyilvános mustra, melyen végre mindenki kedvére kóstolgathatta az ízletes italokat. Pohár-, illetve kóstolójegy vételével a borokat ismertető névsort is megkapva bárki bátran ízlelgethetett a kínálatból.

Volt, aki többféle borral is benevezett, sőt olyan is, aki így több helyezést ért el. A múlt év nagyon kedvező volt a szőlőtermesztés szempontjából, így hát nem is volt gond az idei borok mennyiségével. Ami pedig a minőségüket illeti, a bírálóbizottság szakmai véleményezése alapján bizony ezért sem kellett senkinek szégyenkeznie. Az idei kóstolóra a több mint 70 bormintából (ebből 16 vörös) a zsűri döntése alapján arany minősítést megérdemelten 8, ezüst minősítést pedig 14 termelő bora kapott. Vörösborokból kevesebb volt idén, közülük az ezüstérmes minősítés lett az elért legmagasabb fokozat.

Helyezett aranyérmesek: Ifj. KUSZTVÁN Emil (94,00), BOROS Zoltán (93,75), MUDr. ANNA Attila (93,40), KUSZTVÁN Emil (90,40), PARTI Gabriel (92,00), TIROLY István (91,60). További aranyérmesek: MICHALIDES Milan (90,80), VNENČÁK Jozef (90,60).

Helyezett ezüstérmesek: Ing. Vozár Norbert (86,50), Mgr. Pogány István (85,60), Balta Július (84,60), Szászi Alexander (88,60), MUDr. Németh Zoltán (88,00). További ezüstérmesek: Orbán Ferdinand, Alexander Szászi 2 x, Hanesz Otto, Bodnár Štefan, Ing. Ignác István, MUDr. Németh Zoltán 2 x, Bartha Elemér, Bodnár Lajos, Tiroly István.

A legjobb bronzérmes bor MUDr. Kilík Jaroslavé lett.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?