Van Gogh-festmény lapult egy családi gyűjteményben

dd
Párizs |

Először mutatják be a nyilvánosság előtt Vincent van Gogh egyik festményét, miután több mint egy évszázadon át egy francia család magángyűjteményében volt.

A művet, amelynek értékét 5-8 millió euróra becsülik a szakértők, március 25-én bocsátják árverésre Párizsban, előtte a Sotheby's aukciósház Amszterdamban, Hongkongban és Párizsban is bemutatja.
A festmény egy férfit és egy nőt ábrázol, akik egy rozoga kerítés előtt sétálnak el, a háttérben egy szélmalom látható. Van Gogh 1887-ben festette a Montmartre negyedben, amikor testvérénél, Theónál lakott a francia fővárosban.

A kép már látható volt korábban katalógusokban, a nyilvánosság előtt azonban még sohasem mutatták be. Jelenlegi tulajdonosa névtelenséget kért. Az aukciósház szerint Van Gogh montmartre-i periódusából nagyon kevés alkotás van magántulajdonban. „Egy ilyen kaliberű és ennyire ikonikus jelenetet ábrázoló festmény felbukkanása a piacon kétségtelenül nagyon jelentős esemény” – írta közleményében az intézmény vezetése.

Van Gogh 1886-ban érkezett Párizsba és 1888-ban hagyta el a várost azzal az indoklással, hogy már túl sok volt számára a hektikus nyüzsgés. Dél-Franciaországba költözött, ahol szintén nem lelt nyugalomra. Epilepsziás rohamok kínozták, mígnem 1890. július 27-én szíven lőtte magát és két nappal később meghalt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?