Utazások a Múzeumok éjszakáján

Pozsony |

<p>A hétvégén, szombaton, május 15-én Pozsonyban, valamint Szlovákia-szerte, több vidéki városban nem mindennapi aktivitással várják a múzeumok és galériák a kultúra iránt érdeklődő közönséget a Múzeumok éjszakája elnevezésű projekt keretében.</p>

Párizsból indult a kezdeményezés. A francia kulturális minisztérium indíttatására az Európa Tanács védnöksége alatt 2005-ben tartották meg először a Múzeumok éjszakáját, amelyhez akkor Szlovákia is csatlakozott, így idén hatodik alkalommal várják a látogatókat a csatlakozó hazai múzeumaink és galériáink meghosszabbított nyitva tartással – éjfélig –, valamint ez idő alatt bővített programokkal.

A fővárosban ez szám szerint hetven kiállítást jelent harmincöt helyszínen, országszerte pedig ötven helyszínen hetvenhárom múzeum és kilenc galéria, valamint öt egyéb kulturális intézmény által kínált program közül válogathatnak az érdeklődők.

A rendezvénysorozat célja, hogy minél több látogatót vonzzanak be ezen a napon a múzeumokba és a galériákba, s ezzel népszerűsítsék egész évi tevékenységüket is. Ezzen a napon nemcsak az állandó és az időszaki kiállításokat tekinthetik meg kedvezményesen az érdeklődők, hanem a „kulisszák mögé”, vagyis a gyűjteményraktárakba is betekinthetnek szakemberek kalauzolásával, továbbá alkotóműhelyeket, filmvetítéseket, koncerteket tartanak, s tárlatvezetés is segíti a közelebb kerülést az egyes műalkotásokhoz.

De nemcsak ilyen, ún. magas művészettel kapcsolatos élményt kínálnak majd szombaton, hiszen a Vízgazdálkodási Múzeumba ellátogatókat elvezetik a tiszta ivóvíz forrásához, miután ugyanitt frissen sült pisztrángot fogyaszthattak – ide a közlekedést a Szlovák Nemzeti Múzeum épülete elől „történelmi” autóbusszal is biztosítják majd. A Közlekedési, valamint a Vasúti Múzeum jóvoltából lehet majd utazgatni például régi korok hangulatával körülvéve: a mai kor gyerekei kipróbálhatják, milyen egy gőzmozdony vontatta szerelvénnyel megtenni egy rövid távot, s azt is megtapasztalhatják, hogyan siklott a síneken egy korabeli motorvonat. De nemcsak különleges nosztalgikus utazási élményeket tesznek majd lehetővé felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hanem időutazásos kirándulást is kínálnak az immár örök időkre múzeumi gyűjteménybe leparkolt, a forgalomból kivont közlekedési eszközök között.

Élő programban a Szlovák Nemzeti Múzeumban sem lesz hiány: a természettudományi és a régészeti részlegen lehetőség nyílik majd a sötét égbolt kémlelésére megfelelő műszerekkel, s múzeumi keretek között hegyeket, erdőket vándorolhatnak majd be a látogatók, továbbá ősi csontokkal is kapcsolatba kerülhetnek az elszántabbak, s megismerhetik, a régészek számára milyen érdekességeket rejt a föld mélye. Az intézmény első alkalommal teszi lehetővé a bepillantást új részlegébe, a Gyermekmúzeumba, amely a tervek szerint június 2-ától lesz látogatható; ennek része lesz egyebek mellett egy játszólaboratórium, egy alkotóműhely és egy gyermekcukrászda is. A Nemzeti Múzeum a Múzeumok éjszakáján első alkalommal enged majd belépést a pozsonyi vár már felújított termeibe.

A SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma két vonzó időszaki kiállítást is kínál: a Magyarok a sztálinista Csehszlovákiában 1948–1963, valamint Az én kortársaim – Illusztrációk Mikszáth Kálmán műveihez címűt. Ezenkívül filmvetítéssel gazdagítják a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot: 20.30-tól magyar, 22.00-tól pedig szlovák nyelven vetítik le a Szent Péter esernyője című filmet.

Kiállításai mellett a Szlovák Nemzeti Galéria kellemes időtöltést kínál a galériaudvaron: dzsesszzene és vándorszínház társaságában. A Pozsonyi Városi Múzeum munkatársai tárlatvezetésre és személyes beszélgetésekre várják az érdeklődőket.

Május 15-én Pozsonyban igazán kedvezményesen lehet megmerülni a kultúrában: a belépőt – 1,5 euró – ugyanis elég a fővárosi „múzeumi túra” első helyszínén megvenni, azzal aztán végiglátogatható az eseménybe bekapcsolódó összes múzeum és galéria.

Kassán a Löffler Béla Múzeum 17-től 23 óráig várja a látogatókat a Löffler Béla plasztikái és szobrai, továbbá a Képzőművészek önarcképei című tárlataira, valamint a Michal Čičvák festményeit, illetve Zbyněk Prokop és Robo Kočan …a túloldalról… című kortárs művészeti anyagát bemutató kiállításokra.

A losonci Nógrádi Múzeum 16 órakor a Reserved Flame együttes koncertjével nyitja a Múzeumok éjszakájához kapcsolódó rendezvényeit, melyek között további koncertek, valamint alkotóműhely, filmvetítés és kiállításainak megtekintése szerepel.

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum 18 órakor történelmi harci fegyverek bemutatójával kezdi programjait. A közönséget egyebek mellett két egyiptomi vonatkozású kiállítás megnyitójára, továbbá aktuális tárlatainak megtekintésére várja.

Bővebb tájékoztatót és a részletes programot a www.muzeum.sk honlapon is megtalálhatják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?