Tutanhamon nevével ellátott gyűrű is látható a szegedi egyiptomi kiállításon

Szeged |

<p>Egyebek mellett egy Tutanhamon nevével ellátott különleges kerámiagyűrű érkezett a németországi Heidelbergből Szegedre, a Móra múzeum fáraó kiállításának újabb helyszínére. A Fekete-házban nyíló tárlat a múmiák birodalma lesz - mondta el a múzeum igazgatója kedden az MTI-nek.</p>

Fogas Ottó kifejtette: a monstre kiállítás-sorozat második helyszínén a legkülönlegesebb darab a Tutanhamon nevével ellátott gyűrű. Az ékszer a fáraó uralkodásának idejében, azaz csaknem 3400 éve készült, a gyűrűt valószínűleg az uralkodó egyik hivatalnoka viselhette.    A fáraók Egyiptoma című kiállítás második helyszínén, a Fekete-házban az állati és emberi mumifikálás rejtelmei várják az érdeklődőket, így eredeti emberi és állati múmiát is bemutatnak majd. Emellett itt ismerhetik meg a látogatók az egyiptomi írás titkait, valamint az orvoslás és gyógyítás legfontosabb tudnivalóit. A tárlat a Fekete-ház egészét elfoglalja, így mintegy négyszáz négyzetméteren, csaknem kétszáz tárgyat láthatnak az érdeklődők az elsősorban templombelsőként megjelenített kiállítótérben - tette hozzá az igazgató.    Az Egyiptomi múmia - A balzsamozás terme alcímet viselő kiállítást május 9-én nyitják meg.     Az áprilisi, Kass Galériában nyílt kiállítás után a Fekete-ház a második helyszín, a kiállítás-sorozat végül a nyár folyamán teljesedik ki. Júniustól a Móra Ferenc Múzeum főépületében is az ókori Egyiptomnak szentelt kiállítás várja a látogatókat. A tárlatok az év végéig lesznek megtekinthetők. A három kiállítóhelyen kilenc teremben összesen 1200 négyzetméteren mutatják be az ókori kultúrát mintegy négyszáz tárggyal.    A tárlatok anyagát Európa több múzeumából kölcsönözték, az eseménysorozat biztosítási értéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Érkeznek tárgyak egyebek mellett a Szépművészeti Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a debreceni Déri Múzeumból, a heidelbergi egyetem gyűjteményéből, valamint a bécsi Kunsthistorisches Museum is bekapcsolódott a programba. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?