Több mint 210 film a 47. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban

Prága |

<p>Több mint 210 filmet láthatnak az érdeklődők a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a pénteken kezdődő 47. nemzetközi filmfesztiválon.</p>

Az ünnepélyes megnyitón péntek este a Thermal szálló nagytermében Helen Mirren, Oscar-díjas brit színésznő Kristályglóbuszt kap a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért. A színésznőt férje, Taylor Hackford amerikai filmrendező és producer is elkíséri Karlovy Varyba. A fesztivál megnyitóján a brit-ír Good vibrations című filmet vetítik le. A nézők között ott lesz Václav Klaus cseh államfő és felesége is.

Helen Mirrenen kívül Susan Sarandon Oscar-díjas amerikai színésznő is ellátogat Karlovy Varyba. Sarandon több korábbi jelölés után 1996-ban a Ments meg, Uram! című filmben nyújtott alakításáért kapta az Oscar-díjat. Karlovy Varyban Kristályglóbusz életműdíjat kap a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért.

A filmfesztivál harmadik életműdíját Josef Somr neves cseh színésznek adják át.

A vendégek között lesznek továbbá Thomas Bo Larsen és Kara Hayward színészek, illetve Dario Argento neves rendező, aki személyesen fogja bemutatni a Dracula című filmjét az Éjféli vetítések elnevezésű programban.

A versenykategóriában a nyolc játékfilmnek világpremierje, másik négy alkotásnak nemzetközi bemutatója lesz Karlovy Varyban. Magyar alkotás nem kapott meghívást a versenykategóriába, de amerikai, német és francia játékfilm sem. Bekerült a versenyprogramba azonban egy-egy portugál, norvég, görög, japán, osztrák és lengyel film. A legjobbnak ítélt filmet nemzetközi zsűri választja ki. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik győztes a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

A fesztivál programját számos szekció alkotja a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül, ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice), a cseh filmek programja, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

Néhány szekcióban magyar alkotásokat is bemutatnak. Bergendy Péter A vizsga című munkája a rangos cseh filmfesztivál East of the West versenyprogramjába kapott meghívást. Szabó István Az ajtó című filmdrámáját külön program keretében láthatja a fesztivál közönsége. (A Szabó Magda regénye nyomán készült alkotás egyik főszereplője Helen Mirren.) Az idei Berlinalén a zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével elismert, Csak a szél című film, Fliegauf Bence munkája a Horizonts válogatásban szerepel.

A fesztiválon bemutatják Milos Forman Tűz van, babám! című legendás mozijának felújított, digitalizált változatát is. A korábbi hírekkel ellentétben Forman nem lesz jelen a filmbemutatón.

A nemzetközi filmfesztiválnak ezúttal is számos érdekes kísérőrendezvénye lesz, ezek egy része karitatív jellegű. A belépőjegyek ára a tavalyi szinten maradt.

A kilencnapos seregszemle költségvetése - hasonlóan a korábbi évekhez - 135 millió korona.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette.

A rangos filmszemle díjkiosztóját július 7-én szombaton tartják.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?