Színház és cenzúra

<p>A Duna Televízió Indexre téve című sorozata a magyar művészeti élet egykor tiltott zónájába kalauzol. A következő, február 5-i adás témája a betiltott színház, drámairodalom - határon innen és túl.</p>

A Magyar Kultúra Napján indult sorozat most önálló részt szentel a színháznak, drámairodalomnak. A február 5-i adás tűrt és tiltott drámákról, drámaírókról, előadásokról szól. A műsor stúdióbeszélgetések, filmbejátszók és érintett vendégek segítségével idézi fel betiltott műalkotások és alkotóik sorsát.
A színház: közvetlen kontaktus a közönséggel és azonnali hatás, időzített katarzis. Egyszerre vált ki érzelmeket, gondolatokat sok-sok emberből. Éppen ezért kellett rá nagyon odafigyelnie a hatalomnak. És tette is szorgalmasan. Az Indexre téve pénteki adásából kiderül, hogyan próbálta kontroll alatt tartani a kultúrpolitika a sokszor tüntetésszerű vastapsot. Miféle skizofrén helyzet az, amelyben a cenzorok éppúgy kettős játékot játszottak, mint a cenzúrázottak. Amikor zárt ajtók mögött hangosan szidtak egy alkotót, közben pedig odabent négyszemközt boldogan ölelgették. Miféle többletet hordoztak az előadások a zsarnokság idején. Amitől a színész is elsírta magát előadás közben…

Az adás vendégei Gajdó Tamás színháztörténész, Kincses Elemér színész, rendező, drámaíró, valamint beszélgetőtársunk lesz Illyés Gyula lánya, Illyés Mária és Németh László lánya, Németh Ágnes.

A műsorról Gombás Katalin, a Duna Televízió sajtóreferense tájékozatta az Új Szó Online-t.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?