Szexuális életünk

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója&nbsp;Alain de Botton&nbsp;<em>Hogyan gondolkodjunk másképp a szexről?</em>&nbsp;című könyvéről.</strong></p>

A könyvpalotákban piramisokban állnak az önsegítő könyvek, a vámpírregény-hegyek mellett. Az önsegítő könyvek tömeges jelenlétén nem élcelődnénk intellektuális magaslatokból, hiszen ez a jelenség arról árulkodik, hogy sokaknak van szüksége értékrendi, életvezetési útmutatóra. A HVG Kiadó Az élet iskolája (The School of Life) sorozatát legszívesebben a piramis csúcsára helyeznénk, ugyanis nemcsak segít, tanít, hanem kiváló szellemi kaland is a sorozat minden egyes darabja; állítjuk mindezt úgy, hogy már három könyvecske anyaga konfrontálódott az életszemléletünkkel.

Egészen bizonyos, hogy a sorozatszerkesztő, Alain de Botton könyve, a Hogyan gondolkodjunk másképp a szexről? a sorozat egyik legprovokatívabb darabja. Mindannyiunknak vannak furcsa érzései a szexszel kapcsolatban, azonban ezekről az érzésekről nagyon kevés emberrel tudunk őszintén beszélni, gyakran magunkhoz sem vagyunk teljesen őszinték ebben a kérdésben. Azt gondoljuk, mi mások vagyunk, egyediek. Ha megvan bennünk a szándék és az őszinteség, hogy a „nemi élet realitásairól” beszéljünk, akkor a megfelelő formát vagy nyelvet nem találjuk hozzá.

Nem véletlen, hogy kulturális és társadalmi szabályozás írja elő azt, hogyan viszonyuljunk a szexhez, ugyanis a szexuális vágy olyan felforgató erő, amely komolyan veszélyeztetheti a társadalmi rendet. Válságos pillanatokban (kinek ne lenne ilyen?) jól jönne sok bölcsesség, ráció, csakhogy ez, valamiért, akkor nem működik. Elszabadult vágyaink tönkre is tehetnek, muszáj korlátozni a libidónkat. Azt hiszem, már kiderült, hogy Botton könyvének nem az a célja, hogy elmagyarázza, miként juthatunk intenzívebb szexuális örömökhöz, hanem megértetni azt, hogy a nemiségnek sok változata lehetséges, és ennek föl- és beismerése nem kell, hogy bénítólag hasson ránk.

A könyvet azoknak is ajánljuk, akik úgy gondolják, nekik már nem lehet újat mondani a témában: Botton problémaérzékenysége és őszintesége számukra is tartogathat meglepetéseket. A szerző egyik sommás megállapításával zárjuk: „mindannyian deviánsak vagyunk – igaz, a normalitásnak csak valami roppant torz eszményéhez viszonyítva”.

Alain de Botton: Hogyan gondolkodjunk másképp a szexről? Fordította: Bayer Antal. HVG Kiadó, Budapest, 2014. 168 o.

SÁNTA SZILÁRDA szerző irodalomtörténész, egyetemi oktató, a Komáromi Szalon társszervezője.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?