Sorozatról sorozatra

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója.</strong></p>

Bőséggel el vagyunk látva jobbnál jobb televíziós sorozatokkal. Többet töltünk le, mint amennyit meg tudunk nézni: annyi jó sorozat készül, hogy megtekintésükre egy emberélet nem elég. Valószínűleg sokan elmondhatjuk, hogy sorozatfogyasztási szokásaink megváltoztak az elmúlt évek során.

A Narratívák című kitűnő könyvsorozat 12. kötetének tanulmányai a komplex narratív televíziós sorozatok elbeszélésbeli változásait igyekeznek meghatározni, illetve elemezni. A tévével szemben sokaknak előítéletei vannak, pedig észre kellene venni, hogy már évek óta innovatív narrációs technikákkal kísérletezik. „A komplex televízió elsősorban a történetei és a történetvilágai szempontjából komplex”, tehát ebben az értelemben beszélhetünk az ide sorolt műsorok „minőségi” jellegéről. A kötet tíz tanulmánya között esettanulmányokat is találunk, például a Lost, a Wire vagy a Deadwood kap kiemelt figyelmet.

A televíziózás ma mást jelent: a tévéipart és tévézést a technológiai változás alapvetően átalakította. A legújabb technológiai eredmények – mindenekelőtt a rögzíthetőség és a hordozhatóság lehetőségeinek bővülése – a televíziózás terét és idejét is átszabták. Az egyre szegmentáltabb (niche) nézőközönség igényeinek a kielégítése magával hozta a történetmesélés új módjait és formáit. A képi minőség mellett megjelent a narratív minőség igénye. A tanulmányok olyan kérdésekkel is foglalkoznak, hogy mit jelentenek az új, involvált nézői viszonyulások, és bemutatják a hálózati korszaktól, a kábeltelevíziós csatornáktól a médiakonvergenciáig vezető utat.

Az utolsó tanulmány szerzője a médiaműveltség oktatásának kérdéseire irányítja a figyelmet, és egy új típusú médiaműveltség hasznosságát hangsúlyozza. A jövő médiakultúráját úgy alakíthatjuk, ha a fiatalokra nemcsak fogyasztóként tekintünk, hanem kulturális alkotóként, résztvevőként is. Ne csak a veszélyekre és a kritikai gondolkodásra összpontosítsunk, hanem arra, „hogyan alakíthatna ki a gyermekünk értelmes viszonyt a médiával”.

Kisantal Tamás – Kiss Gábor Zoltán (szerk.): Narratív televízió. Kijárat Kiadó, 2014. 235 oldal.

Értékelés: 9/10

Sánta Szilárd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?