Orosz lapok Szolzsenyicinről

Moszkva |

<p>"Kényelmetlen, éles, zavaros, nagyképű, emberszerető, prófétáló, ijesztő, konfliktusos, emberkerülő, hol zseniális, hol naiv - nem azok közül való volt, akiket mindenki szeret.</p>

"Kényelmetlen, éles, zavaros, nagyképű, emberszerető, prófétáló, ijesztő, konfliktusos, emberkerülő, hol zseniális, hol naiv - nem azok közül való volt, akiket mindenki szeret. De azok közül, akiknek történelmi szerepét nem lehet eltúlozni, mert ez a szerep nem csupán jelentős, hanem hatalmas" - írta kedden Alekszandr Szolzsenyicin író haláláról a Kommerszant című moszkvai lap.
"Szidalmazták és kinevették, istenítették és megvetették. De tisztelői és ellenfelei pontosan tudták, hogy Szolzsenyicin már csupán novelláival és a Gulag szigetcsoport című regényével megváltoztatta a világot, és ez tökéletesen elegendő ahhoz, hogy a halhatatlanok közé kerüljön" - írta a lap.
A Vedomosztyi című újság a Közvélemény alapítvány adatait idézi, amelyek szerint egy felmérésben a megkérdezettek 20 százaléka mondta, hogy olvasta a Gulagot, 11 százalék az Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregényt, de például a Rákkórterem című könyvet csupán 4-5 százalék.
A Moszkovszkij Komszomolec című lapnak az író özvegye, Natalja Dmitrijevna elmondta: férje vasárnap kora reggeltől dolgozott egészen este nyolc óráig, jól érezte magát, semmilyen jel nem vetítette előre a bajt. Elmondható, hogy jól töltötte utolsó napját. Hozzátette: Szolzsenyicin éppen úgy halt meg, ahogyan akart. Otthon, családja körében és nem kórházban, nyáron, és nem télen. Sírhelyét még életében választották ki: öt évvel ezelőtt maga az író fordult Alekszij moszkvai pátriárkához, aki kijelölte számára a sírhelyet a moszkvai Donszkoj-(Doni-)kolostorban.
Natalja Dmitrijevna elmondta azt is: folytatja férje munkáját és befejezi a 30 kötetesre tervezett összegyűjtött műveinek a szerkesztését, mert még nagyon sok írás maradt eddig kiadatlan.Szolzsenyicin megítélésének rendkívül ellentmondásos volta nem csupán a lapokban megjelent írásokból, hanem a különféle orosz internetes fórumokon halála óta zajló igen heves, sőt, nem ritkán éles vitákból is kiviláglik. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?