Örömtárlat - 121 festmény

<p>A Falk Miksa utcában négy hétre elmosódnak az időkorlátok. Virág Juditnak és Törő Istvánnak sikerült valóra váltania régóta dédelgetett álmukat, s kiállítani Magyarországon az általuk legszebbnek tartott 121 magyar festményt.</p>

„Jó lenne ott lenni. Jó lenne akkor lenni /.../ és neki a nagy égi világnak, ahol azúr az úr /.../ Csak lehunyni a szemet, és lógni a szép, piros-fehér ballon gömbje alatt az égen“ - írja Geszti Péter Szinyei Merse Pál Léghajó című képéhez. A Falk Miksa utcában négy hétre elmosódnak az időkorlátok. Virág Juditnak és Törő Istvánnak sikerült valóra váltania régóta dédelgetett álmukat, s kiállítani Magyarországon az általuk legszebbnek tartott 121 magyar festményt. De a falakon nem kronológiai sorrendben függnek a képek, most nem ez a lényeg. Az absztrakt Korniss-akt mellett láthatjuk Locz Károly aktját, kontrasztba állítva. S a többi terembenis ez a tematikai elrendezés a jellemző. Négy héten keresztül heti három alkalommal ingyenes tárlatvezetésen is részt vehetünk, s ne lepődjünk meg, ha a kasszánál sem áll sor, hiszen, amiért talán a legtöbbet kérhetnének, az most ingyenes. Csontváry Kosztka Tivadar Önarcképe, Szinyei Merse Pál Léghajója, Ferenczy Károly Nyári estje, Rippl-Rónai József Lazarine és Anellája, Mednyánszky László, Aba-Novák Vilmos, Munkácsy s még sorolhatnám.

De nemcsak híres képekkel, nagy festőkkel találkozunk, hanem mást, többet is kapunk. Emléket, élményt, gondolatokat. Gondolatokat 121 neves magyar közéleti személyiségtől. Íróktól, költőktől, színészektől, galériatulajdonosoktól, rendezőktől, producerektől, orvosoktól. Mint egy személyes párbeszéd, olyan ez. Eszmecsere Esterházyval, Parti Nagy Lajossal vagy éppen Geszti Péterrel. Így került a kiállításon látható képekből készült albumba 121 neves művész gondolata.

„Mindig irigyeltük a muzsikusokat. Művészettörténészként, galériatulajdonosként ritkán és csak körülményesen engedhetjük meg magunknak azt a luxust, amit a muzsikusok örömzenének hívnak: hogy kedvünkre, legkedvesebb képeinkből a magunk és persze mások örömére reprezentatív kiállítást válogassunk össze a legszebb magyar festményekből, bonyolult, körülményes, s szinte lehetetlen.“ De tudjuk, hogy a lehetetlen csupán egy szó. A kiállítás november 29-ig tekinthető meg a Virág Judit Galériában Budapesten. (Szalay Katalin)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?