Miért Szent István ünnepén tartják a falunapokat?

Fekete János, Nyékvárkony polgármestere
Várkony első írásos emléke 1015-ból származik, de még nincs teljesen felkutatva a pontos történelme. Állítólag egyike volt annak a tíz felvidéki falunak, amelyben Szent István-templomot éppíttetett.

Fekete János, Nyékvárkony polgármestere

Várkony első írásos emléke 1015-ból származik, de még nincs teljesen felkutatva a pontos történelme. Állítólag egyike volt annak a tíz felvidéki falunak, amelyben Szent István-templomot éppíttetett. A millecentenáriumi évben, 1996-ban Szent István-emlékművet állíttattunk augusztus 20-a alkalmából, azóta tartjuk ilyenkor a falunapot. Azóta több helyen erre az időpontra ütemezték a falunapot, ezért azon gondolkodunk, hogy a rendezvénysorozatot áttennénk más napra, a Szent István-napról pedig csak meghitt ünnepségen emlékeznénk meg.

Akkor egy újabbal bővülne az itteni ünnepségek sora?

Igen. Júliusban a már hagyományossá vált népzenei fesztiválon és a kéthetes búcsún kívül lenne még egy falunap, augusztusban pedig a Szent István-ünnepnap. De ezek csak tervek, egyelőre minden marad a régiben. Tegnap ugyanis már elkezdődött honalapító Szent István király ünnepéhez kapcsolódva a háromnapos nyolcadik falunap.

Két napon is lesz koszorúzás a mostani ünnepségek keretén belül. Miért?

A Szent István-emlékmű történetéről már beszéltem. Pénteken, a nyitónapon azt koszorúztuk meg, vasárnap pedig a második világháborúban elesettek emlékművét a templomkertben. A faluban található kastély a háború idején katonakórházként működött, s erre négy elhunyt katona sírja is emlékeztet. A múlt hónapban felújítottuk a sírboltokat, a vasárnapi szentmise után pedig tiszetelgünk az elhunyt katonák emléke előtt.

Milyen programokkal várják az érdeklődőket?

A hagyományos népdal- és nótaműsorokon kívül lesznek sportbemutatók, jönnek a komáromi erős emberek, és látványosnak ígérkezik az aikido harcművészeti bemutató. Hat község önkéntes tűzoltói versengenek majd a polgármesteri kupáért. A járási Ki mit tud? győztese, a nyékvárkonyi énekes és zenész Miklós Gábor is bemutatkozik közönsége előtt – sok más tehetség mellett. (jom)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?