Mi olvasható a szombati Szalonban?

Pozsony |

<p>A közéleti-kulturális melléklet július 26-i kiadása ezúttal öt oldalon jelentkezik. Indulásként és kedvcsinálónak Szávai Attila tárcáját ajánlom, mégpedig azért, mert nemcsak szórakoztató, hanem hasznos is. (Megtudhatjuk például, mire ügyeljünk egy elszabadult kapálógép leállításánál.)</p>

A MontaCarlo csak nevében hasonlít a neves monacói üdülőövezethez, lényegében az együttes frontembere, a szlovákiai Kálmán Károly (Carlo) mondta-javasolta, hogy ez legyen az öttagú csapat neve – bővebben a bandáról, készülő lemezéről és a slágergyanús Élj a száddal dalukról Puha Józsefnek vallanak a zenészek. Hogy mi a Gurigongo Symposium, az még így, előzetesen sem árulható el, Szél János képes beszámolója azonban önmagáért beszél: ezt olvasni s látni kell (Dömötör Ede és Görözdi Szilárd sok-sok jó fényképével)! Végül, de nem utolsósorban Molnár Miriam könyvrecenzióját ajánlom (Tony Judt: Újraértékelés) az elfelejtett 20. századról; a múlt század nagy gondolkodóiról, filozófiáról, zsidóüldözésről, amerikanizálódásról. (Mi a különbség Európa és Amerika között? – teszi föl a kérdést a neves angol történész. „Judt szerint a különbséget könnyen be lehet mutatni a kávé példáján. Az amerikai kávé mindenhol hozzáférhető, olcsó, nagy csészékben, ingyen utántöltéssel árulják, íze viszont nincs. Az olasz eszpresszó előállítása jó gépet igényel, a végeredmény túl drága ahhoz képest, mennyi koffeint kínál egy pici csészében, így inkább mestermű, mint áru. A világ amerikanizálódását mi sem mutatja jobban, mint az, hogy ez a drága, elitnek számító ital, az olasz eszpresszó, átjut az Atlanti-óceán másik partjára, ott elit italból népszerű itallá válik, majd feljavított és átcsomagolt változatban egy amerikai multicég által megjelenik az európai piacon, ahol azonnali »újdonság« lesz.”) Ugyanitt a Fórum Társadalomtudományi Szemle legújabb számát is bemutatja a Szalon. (Csanda Gábor)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?