Megjelent az Irodalmi Szemle legújabb száma

<p>Úgy van, ahogy a kortárs fogalmazott Tőzsér Árpád Csatavirág című legújabb verseskötete kapcsán. Duba Gyula az Irodalmi Szemle májusi számában tartalmas és az életmű egészét átölelő tanulmányában sorra veszi Tőzsér Árpád életművének legfontosabb „állomásait“.</p>

Megítélése szerint Tőzsér nemcsak a vers „tudora“, hanem fél évszázad során egy „tekintélyes szellemi »birodalom« megalkotója is“. Joggal mondja, „olyan érzésem is van, hogy bizonyos tájelemeket (gyerekkor, fiatalság, család és Gömörország) onnan, a magasból még pontosabban lát: egyre gyakrabban emlékezik“. A „magas“ persze, nem a „távollét“, hanem a szellem tudorának és az emlékezés visszatérő feledhetetlen pillanatainak szól. „Nem feltűnően, nem kihívóan, inkább szinte szemérmesen, mint akinek a nemzet, a haza, a nép s a szülőföld maga a lét, amit nem is kell külön néven nevezni.“ „A Korunk Hősének már csak „emlék a világ“, s „ő immár önmaga bölcs utókora“.

Az emlékezés pillanatait idézi Lacza Éva beszélgetése Cselényi László József Attila-díjas költővel, Kő-ország fia Amerikában címmel. Nem csak az utazás kalandjaival ismertet meg bennünket a költő, hanem azt is megtudjuk, a maga mítoszvilágát idézi meg a költő készülő kötetében, mely (a jelek szerint!) a Gömörtől a Csendes-óceánig címre hallgat. Közli a lap Szalay Adrianna tanulmányát (A magyar szecessziós novellisztika regényelőzményei címmel), valamint Alabán Ferenc tanulmányát (A realista író palóc és szlovák kontextusai címmel), Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulója alkalmából.

A Könyvről könyvre rovat gazdag a kritikai visszajelzések műfajában. Bánki Éva (Polgár Anikó verseskötetét), Fogarassy Miklós (Tóth László válogatott verseit), Csehy Zoltán (Madarász Imre tanulmányait), Mizser Attila (Szalay Zoltán prózakötetét) és Szalay Zoltán (Szászi Zoltán „egyedi ízű“ prózáját) a közelmúltban megjelent köteteket mutatják be. Nem hiánycikk a versek felvonultatása sem: Kulcsár Ferenc, Bodnár Éva, Csáky Károly, Hodossy Gyula és Mázsár László verseit olvashatjuk. A prózairodalmat Hogya György, Százdi Sztakó Zsolt és Száz Pál művei képviselik. A folyóirat illusztrációit Duncsák Attila kassai kiállításának anyagából válogatták. (zsolt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?