Magándetektív születik

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója&nbsp;Robert Galbraith (J. K. Rowling) <em>Kakukkszó </em>című könyvéről.&nbsp;</strong></p>

J. K. Rowlingnak a Harry Potter-sorozat óta tartós helye van a szívünkben. A Kakukkszó a második, felnőtteknek írt könyve. Érdekessége, hogy nagy médiafelhajtás és hírverés helyett teljes titoktartás mellett, álnéven jelentette meg a könyvet. Az eladási listák pedig visszaigazolták a választott stratégia helyességét: amint kiderült a turpisság, a rajongók megrohamozták a könyvkereskedőket.

A bűnügyi regénnyel jelentkező szerző a kibogozásra váró esettel biztosra ment, ugyanis egy fiatal, szép nő halála mindenkit megrendít. Egy gyönyörű modell, Lula Laundry halálát a rendőrség öngyilkosságnak könyvelte el. A lány bátyja azonban nem nyugszik bele a rendőrségi vizsgálat eredményébe, és hősünket, Cormoran Strike magánnyomozót bízza meg az ügy felgöngyölítésével. A magányos – bűnüldözési szervektől és más szervezetektől, intézményektől független, család nélküli – magándetektív figurája első találkozásra is rokonszenves. Strike több szempontból is válságba kerül: barátnőjével szakított, anyagi helyzete kilátástalan, egy kempingágyon alszik szerény irodájában. Ilyen körülmények között érkezik a megbízás, melynek elfogadása rövid távú megoldást jelent problémáira.

Rowling ezen a terepen is otthonosan mozog, magabiztosan használja a krimikliséket. A nyomozás közben az olvasó megismerheti a londoni celeb- és divatvilágot, ahol folyamatosan anyagot tolnak és csattognak a paparazzók gépei. Egy másik fontos háttér maga a város, London, melyet ugyancsak éles szemmel, helyenként gondos részletességgel mutat be a szerző.

A jól felépített cselekmény és a fifikásan adagolt feszültség remek kikapcsolódást ígér a hideg, ködös őszi és téli estékre. Az időzítés is megfelelő lehet, hiszen ha most kezdjük el olvasni, a következő Cormoran Strike-regényre nem kell sokat várni: A selyemhernyó címmel decemberben jelenik meg a folytatás. Mi már várjuk!

Robert Galbraith (J. K. Rowling): Kakukkszó. Gabo Kiadó, 2014., 548 o.

SÁNTA SZILÁRDA szerző irodalomtörténész, egyetemi oktató, a Komáromi Szalon társszervezője.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?