Kultúra

Kultúra – ötven fővel

A Közegészségügyi Hivatal intézkedése értelmében a kulturális rendezvényeken legfeljebb ötvenen vehetnek részt, és ebben már a szereplők is benne vannak. A kínálatból ennek tükrében összeállítottunk egy rendhagyó ajánlót, láttatva, mely területeken miként reagálnak az intézkedésre, hogy az elkövetkező napokban ne maradjunk végleg és végképp élőben vagy virtuális térben elérhető kultúra nélkül.
Tallósi Béla

2020. október 1. 18:14

kiállítás
A héten nyílt meg a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Vox humana című, Fábry Zoltán munkásságát bemutató kiállítása. - Somogyi Tibor felvétele

Kezdjük egy már megvalósult programmal. A pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum alá tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában szeptember 30-án nyitották meg az 50 éve elhunyt „stószi remete”, Fábry Zoltán író, publicista, irodalomtörténész munkásságát bemutató Vox humana című kiállítást. 

Élő és online együtt

Lépes Anikó, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatóhelyettese elmondta, a kiállítás a tervek szerint január 30-ig lesz látható a Brämer-kúriában, de ahogy előre jelezték, a Fábry Zoltánról készült dokumentumfilmet már online is megtekinthetik az érdeklődők a múzeum weboldalán és a YouTube-on is. Fábry Zoltán egy ellentmondásos kor ellentmondásoktól sem mentes tanúja volt, ám egész életét a humánum értékrendje vezette – ennek tanúsága a pozsonyi kiállítás is. 

Lépes Anikó arról is tájékoztatott, hogy a márciusi tapasztalatokra építve a múzeumok, galériák felkészültek és készek online megjelenésre is, keresik az új utakat a virtuális térben. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma előző a Vajda Júlia (1913–1982) alkotásaiból rendezett tárlatáról is készült már virtuális galéria, most pedig a Fábry-dokumentumfilm tekinthető meg online. 

A kettős forma érvényes a Benkő Imre fotográfiáiból rendezett kiállítás megnyitójára is. A tárlatot a XIII. Lévai Fotóművészeti Napok keretében nyitják meg október 2-án 17.00-kor a lévai zsinagógában. A rangos szakmai díjakkal kitüntetett Benkő Imre úgy fogalmaz: „Fotográfusként a való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása érdekel. Az emberi létezés stációit kutatom, a valóságon átszűrt élményeimet képekbe, fotóesszékbe fogalmazom, vizuális korlenyomatokat készítek”. Aki nem jut be a zsinagógába, a kiállításmegnyitót élő közvetítésben ide kattintva megtekintheti.

A mozi (még) vetít

Ficza Tamás, a komáromi Tátra mozi ügyvezetője szerdán még úgy nyilatkozott, hogy a hétfői bejelentés a korlátozásról váratlanul érte őket. „Az, hogy október 1-től valószínűleg ismét be kell zárnunk, rendkívül rosszul érint minket, mivel már úgy-ahogy kezdtünk talpra állni” – mondta akkor. Újabb megkeresésükre azt közölte: miután már úgy-ahogy kiderült, hogyan is kell értelmezniük a rendelkezéseket, úgy döntöttek, a Tátra mozi továbbra is nyitva tart, nem szüntetik be a vetítést. „A programunkat már pár hete rögzítettük a szlovákiai filmforgalmazókkal, azon csak pár apró módosítást hajtottunk végre, kényszerből, mert van olyan film, amely kiesett a kínálatból. Tehát az előírások szigorú betartása mellett továbbra is üzemel a komáromi Tátra mozi, a hétvégi tapasztalatokat összegezve aztán ismét átgondoljuk a lehetőségeinket, és az alapján döntünk a továbbiakról” – mondta Ficza Tamás. 

A Continentalfilm sajtóreferense, Peter Gašparík arról számolt be, hogy a forgalmazó folyamatos változásokra számít a bemutatókkal. Első megnyilvánulásként a tegnapra tervezett Videókirályok című szlovák dokumentumfilm bemutatója maradt el, illetve későbbi időpontra halasztották azt. Egyelőre azzal számolnak, hogy következő filmjüket, a Becsületes tolvaj című amerikai krimi-drámát október 15-én bemutatják. Az egyik legnagyobb mozihálózat, a CINEMAX – amelyben e filmek díszbemutatóit tartották volna –, sorsáról a sajtós egyelőre még nem tudott pontos információval szolgálni. 

A Filmtopie is bejelentette, hogy csúszik Bohdan Sláma Árnyékos vidék című cseh–szlovák filmjének bemutatója. 

A Szivek menne, de...

Az Ifjú Szivek Táncszínház tervein is módosított valamelyest az 50 főt meghatározó intézkedés. „Annyi változott, hogy ha bármelyik fogadó partnerünk szeretné ilyen limitált formában megtartani az előadást, mi megyünk, és nagy örömmel csináljuk – mondta megkeresésünkre Varsányi Zsófia művészeti asszisztens. – A helyzet azonban az, hogy a társulat létszáma 28 fő, így esetünkben 22 ember ülhet be a nézőtérre. Partnereink többsége nem szeretné ilyen körülmények között megvalósítani a rendezvényét, ezért egyelőre úgy néz ki, ránk nézve minimális hatása lesz ennek az engedménynek.”

A Pozsony mozgásban kortárstánc-fesztivál tájékoztatója szerint a fesztivál októberi eseményeit az ötvenfős limittel is megtartják. Egyik rendezvénye már lezajlott: Mészáros Máté projektje, a Mechanics of Distance, mely a Rendhagyó magyar kulturális hét programsorozat része is volt. 

Mennyit költünk kultúrára

Érdemes ide idézni azt a felmérést, mely szerint egy átlagos, 1500 eurós költségvetésből élő szlovákiai család a múlt évben 150 eurót költött kultúrára, ami a háztartások havi kiadásainak 9,8 százalékát teszi ki. Az Eurostat felmérése szerint ez az összeg 2007-től emelkedő tendenciát mutatott: kulturális költéseinkkel a legjobb öt európai ország egyikeként bekerültünk az élvonalba. A V-4-es országok közül a szlovákiai családok adtak ki legtöbbet kultúrára és üdülésre. Európában a legtöbbet a dánok költik kultúrára, a havi kiadásaik 12 százalékát. 

Lenka Buchláková, a FinGO.sk elemzője erre reagálva kifejtette: nálunk állami forrásokból a kultúra hosszú távon alulfinanszírozott, amit súlyosbított a koronavírus is, jelentős bevételkiesést okozva e területen. Az elemző ehhez hozzáteszi, hogy az utóbbi több mint tíz évben a statisztikák szerint nálunk a kultúra és az üdültetés területén mérsékelt áremelés érezhető. Ez összefüggésben van a más országokhoz képest magasabb adóterhekkel: több országban ebben a szegmensben csökkentették az áfát (DPH). Évekig nálunk volt a második legmagasabb, 20 százalékos, a dánok után, akiknél ez 25 százalék. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Joe Biden beiktatása
Frissítve

ÉLŐ: Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

TIS

Transparency International: csalnak a bérleti díjakra nyújtott támogatásokkal

koronavirus

A Szlovák Orvosi Kamara útmutatót kér a Covid-19-ből való felgyógyulás igazolásához

Érsekújvár

Fejlesztések az érsekújvári kórház szülészetén

Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

koronavírus

Már novemberben jelen volt Szlovákiában a koronavírus brit mutációja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.