Közszemlére tett iszonyat

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója Németh Zoltán&nbsp;<em>Kunstkamera</em>&nbsp;című verseskötetéről.</strong></p>

Első ránézésre Németh Zoltán kritikusi, irodalomtörténészi munkássága mellett meghúzódik a költői teljesítmény, de ez a – immár hatodik – verseskötet, melynek megjelenése fontos irodalmi esemény, bizonyítja, hogy ez téves elképzelés. A szem folyékony testétől, az első kötettől nyomon követhető az a projekt, mely centrumába a testi tapasztalatok nyelvi közvetíthetőségét, illetve a nyelvi- és testtapasztalat közelítését helyezi.

A Kunstkamera egy Nagy Péter cár által alapított szentpétervári múzeum, ahol különféle ritkaságokat gyűjtöttek össze. Az egyik szobában például formalinban lebegő torz embriókat, embertorzókat állítottak ki. Azáltal, hogy a szerző a paratextusban és egy interjúban felfedte, hogy ez a kuriózumgyűjtemény a kötet keletkezési helye, hozzájárult ahhoz, hogy (és az eddig megjelent kritikák is ezt igazolják) a szövegek olvasása a múzeum darabjaitól, képeitől nem függetleníthető. További párhuzamot alkot a kötet felépítettségében visszaköszönő katalogizáló eljárás.

A folyóiratokban megjelent részletek sejtették, hogy milyen kötet készül, de úgy véljük, a versek kötetben olvasva nyerik el igazi létmódjukat. Nem árt fölhívni rá a figyelmet, hogy a könyv új költészet-befogadói eljárást követel: amennyiben klasszikus, iskolás, merev stb. olvasói stratégiákkal próbálkozunk, úgy a versek hozzáférhetetlenek maradnak. Irritáló bizsergést, vibrálást eredményez a brutális képalkotás és a testrészek, és -csonkok szubverzív viszonya a társadalmi kódokhoz és az időhöz. („Élve megnyúzták / majd a lenyúzott bőrbe / belevarrták a fiát. / Így élni, botladozva, majd pedig egy börtönben, / amely szűkebb a testnél.”) Nem célunk felcímkézni, besorolni ezt a – nem teljesen előzmények nélküli – költői eljárást. Németh költészetének erejét az adja, hogy igyekszik a végletekig feszíteni, próbára tenni a nyelvi matériát. Nincs katarzis, sem tanulság, csak költészet. S hogy milyen költészet születik az elmondhatatlan elmondásának kísérletéből? Olvassák el!

Németh Zoltán: Kunstkamera. Kalligram, Pozsony, 2014. 136. o.

Értékelés: 9/10

Sánta Szilárd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?