Kinek a háborúja?

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója&nbsp;John Scalzi <em>A lázadás hangjai </em>című könyvéről.&nbsp;</strong></p>

John Scalzi Vének háborúja – jelenleg ötrészes (Vének háborúja, Szellemhadtest, Az utolsó gyarmat, Zoë története, A lázadás hangjai) – regényciklusában sziporkázó ötleteivel, merész elképzeléseivel nyúl a katonai science fiction hagyományához és klisérendszeréhez. Úgy véljük, a sokak által lenézett alműfajt Scalzi lendületes történetmesélése, új nézőpontú megközelítése és nem utolsósorban szórakoztató stílusa mentheti meg a kifulladástól, amely az utóbbi években sokkal inkább egyfajta crossover zsánerként van jelen; jól ismert toposzai például az új űroperában vagy a spekulatív fikcióban tűnnek fel.

Az egyenetlen színvonalon teljesítő Vének háborúja-sorozat legújabb darabjában, A lázadás hangjaiban Scalzi a legjobb formáját hozza. A sorozat onnan kapta a címét, hogy a Gyarmati Véderőbe az Egyesült Államok állampolgárai 75. születésnapjuk után vonulhatnak be; új, feljavított testet kapnak, amelybe áttöltik a tudatukat, a döntésük azonban végleges, innen már nincs visszatérés a Földre. A módosított testen alkalmazott változtatások a gén- és nanotechnológiai fejlesztéseknek köszönhetők, ez az új típusú testpolitika Scalzi egyik nagy találmánya.

Az először digitálisan, tizenhárom epizódban megjelent történet regényként is kiválóan olvasható. Az intergalaktikus térben az emberiség idegen fajok százaival vív kemény csatát a túlélésért és újabb gyarmatokért. Az emberek a Gyarmati Szövetség révén erős pozíciót építenek ki maguknak a terjeszkedési, gyarmatosítási versenyben, ugyanakkor a Földet a Gyarmati Szövetség elszigeteli a világűrtől, mindössze egy paszulyszáron (a földi technológiát messze meghaladó „liftrendszeren”) lehet feljutni a Gyarmati Állomásra, az egyetlen kikötőbe, ahonnan az űrbe indulhatnak az önkéntesek. Az ötödik részben, mely legalább annyira sodró lendületű és csavaros, mint egy banksi űropera, fény derül a földi elszigeteltségre, és a Föld megpróbál kikerülni a Gyarmati Szövetség felügyelete alól.

Miután megismertük néhány idegen kultúra véleményét az emberi fajról, láthatóvá válik, hogy más nézőpontból, a jövő univerzumában az emberi fennhatóság és felsőbbrendűség nem az egyetlen és a legvonzóbb alternatíva. Bátran ajánljuk a sorozatot azoknak is, akiknek ez lesz az első kiruccanásuk a katonai SF világába.

John Scalzi: A lázadás hangjai. Fordította: Pék Zoltán, Farkas István. Agave Könyvek, 2014. 463 o.

Sánta SzilárdA szerző irodalomtörténész, egyetemi oktató, a Komáromi Szalon társszervezője.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?