Kezdődik a budapesti Ünnepi Könyvhét

könyvhét
Budapest |

Több mint háromszáz új kötet jelenik meg a ma kezdődő 89. Ünnepi Könyvhétre; a standokon több mint 180 kiállító, valamint 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálata szerepel.

Ha valaki az összes újdonságot meg szeretné vásárolni, 960 ezer forintot kellene a Vörösmarty téren hagynia. Az új könyvek átlagára mintegy 3100 forint. A legtöbb új kiadvánnyal, összesen 14 könyvvel a Magvető Kiadó érkezik a Könyvhétre.

Új kötettel jelentkezett mások mellett Marno János, Háy János, Tornai József, Térey János, Takács Zsuzsa, Rakovszky Zsuzsa, Döbrentei Kornél, Végh Attila, Bán Zsófia, Bartók Imre, Kontra Ferenc, Garaczi László, Kálmán Gábor, Szörényi László, Gergely Ágnes, Krusovszky Dénes, Szilasi László, Darvasi László, Tolnai Ottó, Alexa Károly, Heller Ágnes és Mezey Katalin. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke szerint a Könyvhét kínálatából látszódik, hogy újra divatos műfaj lett a vers, és a gyerekkönyvek népszerűsége is töretlen.

A gyerek- és ifjúsági irodalom elismerését jelenti az is, hogy az idei rendezvényt Berg Judit nyitja meg. A vidéki eseményeket Szekszárdon Szemere Gabriella, az MKKE alelnöke nyitja meg Grendel Lajossal és Totth Benedekkel közösen. Budapesten, a Vörösmarty téren a dedikálások mellett könyvbemutatók, beszélgetések és zenés programok is várják az olvasókat a hétfői zárásig. 
 

A Könyvhét minden napján „könyvsommelierek” – Nyáry Krisztián és Török András – adnak személyes könyvválasztási tanácsokat az MKKE standjánál, ahol az érdeklődők a könyvekhez illő borok kiválasztásában is segítséget kaphatnak. A külföldieket idegen nyelvű színpaddal várják, ahol a magyar irodalom fordításaival ismerkedhetnek. Új program a 47-es és 49-es vonalán közlekedő könyvvillamos is, amelyen szombaton és vasárnap délután írókkal, költőkkel lehet találkozni. A Könyvhét idén szeretné külön megszólítani az olvasási nehézségekkel küzdő közönséget is. Diszlexiás, gyere ki! címmel állandó installáció lesz látható a Vörösmarty téren, valamint a nagyszínpadon beszélgetést rendeznek Dragomán György és a téma szakértői részvételével.

A Könyvhét alatt rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol vasárnapig 65 program várja az érdeklődőket. A Könyvhét kísérőrendezvényeként június 15-én az MKKE és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közösen emlékezik meg a Kossuth Lajos utca 16. számnál arról, hogy 1944-ben az akkori Könyvnapon 120 zsidó származású magyar és 130 külföldi szerző művét zúzták be. (MTI, k)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?