Jön a South Park vakcinaepizódja

ddd

Még mindig nem tudni, mikor indul a négy mocskos szájú kis csibészről szóló, fanyar iróniával fűszerezett rajzfilmsorozat, a South Park 24. évada, de az alkotók gondoskodtak róla, hogy könnyebben viseljük a hosszú várakozást. Az aktuális helyzetre reagálva hamarosan egy ötvenperces vakcinaepizóddal jelentkeznek. 

Minden idők legsikeresebb felnőtteknek szóló rajzfilmsorozatának előző szériája 2019 decemberében ért véget. Aztán jött a járvány, és egyre csak csúszott a következő adag South Park, mígnem tavaly ősszel egy ötvenperces fergeteges pandémia-különkiadással lepte meg a világot Trey Parker és Matt Stone. A rájuk jellemző vagánysággal nyúltak témához, és ezúttal Randyt tették meg főszereplőnek, aki rádöbben, hogy bizony ő terjesztette el az USA-ban a vírust. A fő cselekményszál mellett olyan apró finomságokon is lehetett röhögni, mint az eleve mizantróp Cartman online iskolakerülési trükkje (ezt a tanárok érdekében inkább nem részletezzük), vagy a futárszolgálat embere, aki tökélyre viszi a helytelen maszkviselést („Kérem tegyen az állára maszkot, addig ne jöjjön közelebb!”).

Ez alapján az oltásra fókuszáló különkiadás is sokat ígérő. Március 10-én kerül bemutatásra a Comedy Central csatornán, és egyelőre csak egy rövidke szinopszist adtak közre belőle, amely szerint South Park város vezetése igyekszik biztosítani a vakcinát a lakosság számára, ám egy militáns csoportnak más tervei vannak az oltóanyaggal. 

Parker és Stone a könyörtelen társadalomkritika és a naprakészség mellett főleg abban zseniálisak, hogy egy adott témával kapcsolatban bemutatják a két végletet, aztán a történet során találnak egy egészséges álláspontot, ami mindkét felet nevetségessé teszi. Erre a legjobb példa az elmúlt pár évad, ahol úgy kritizálják a túlzásba vitt politikai korrektséget, hogy közben a néző szinte észre sem veszi: Donald Trump gyűlöletre épülő politikája legalább annyira az irónia tárgya. 

Az alkotópáros további három South Park-évadra kapott szerződést a Comedy Centraltól. Természetes, hogy a csatorna ragaszkodik hozzájuk, hiszen tulajdonképpen nekik köszönheti nemzetközi hírnevét. Huszonhárom évvel ezelőtt ugyanis jó lóra tettek: sokan kifejezetten a South Park miatt kaptak rá az addig jelentéktelen kábelcsatornára. (Csak egyetlen adat: 1997-ben kilencmillió háztartásban volt elérhető a Comedy Central, 1998 nyarára már 50 millióan fogták otthonaikban.) Az elképesztő nézettség később azért csökkenni kezdett, és szép lassan beállt egy állandó átlagra. Nagyjából az ötödik évad óta stabilan 3 millió ember kapcsol a South Parkra, ami nem olyan kimagasló, mint a kezdeti években, de még mindig a csatorna egyik húzóműsora.

A páros öt Emmy-, kilenc Tony- és egy Grammy-díjat kapott eddig, és ha annak idején megkapják az Oscart az egész estés South Park-filmért is, akkor abba az elit körbe kerültek volna, akik mind a négy fontos művészeti (film, televízió, színház, zene) díjat megkapták. Mivel a sorozat óriási biznisz lett, pár éve saját stúdiót alapítottak a DreamWorks és a Pixar mintájára. 

A márciusi különkiadás The Vaccination Special címmel fut majd. „We will be herd” – üzenték pár napja közösségi oldalukon az alkotók. Ez egy szellemes, ám lefordíthatatlan szóvicc, a „hallotok majd rólunk” és a „mi leszünk a nyáj” keveréke – ez utóbbi természetesen a sokat emlegetett nyájimmunitásra utal. 
Valószínűleg most is bőven lesznek, akik felháborítónak találják majd a hangnemet, mások bátornak és társadalomkritikusnak, megint mások pedig csak simán szellemesnek és humorosnak – ahogy az már a South Park esetében lenni szokott. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?