Írókat képeznek Magyarországon

<p>Elindult a Magyar Írószövetség íróiskolájának harmadik évfolyama. Az írómesterség alapfogásaiba bevezető kurzuson - a gazdasági válság okozta tavalyi érdeklődés-visszaesés után - idén ismét megteltek a padsorok - közölte a tanintézet vezetője az MTI-vel.</p>

Menyhért Anna, költő, szerkesztő, irodalomszervező elmondta, hogy más országokban a felnőttképzés keretében nagy hagyományai vannak az írás művészete iránt vonzalmat érző érdeklődők ilyen jellegű oktatásának. Az Egyesült Államokban például sokan iratkoznak be a nyugdíjasoknak szervezett családi memoáríró kurzusokra.

A Magyar Írószövetség három éve meghirdetett első tanfolyamára harmincan jelentkeztek, a másodikra - a gazdasági válság hatására - csupán nyolcan, mostanra viszont ismét megteltek a padsorok, összesen tizenkilencen iratkoztak be. A diákok között gimnazista, építész, jogász, titkárnő, munkanélküli mérnök próbálja az irodalomban megmártózva megismerni az alkotás gyötrelmes örömeit.

A négyszer féléves, félévenként 100 ezer forintba kerülő tanfolyamon a hallgatók a gyakorlati ismereteken túl neves előadók közvetítésével az irodalomtudomány elméletével, valamint a huszadik századi magyar és világirodalommal is megismerkedhetnek, útmutatót kapnak a kortárs irodalomban az eligazodáshoz is - utalt rá a tanintézet vezetője. 

Az íráskészség fejlesztéséhez és az elméleti tudás beszippantásához neves írók, mások mellett Mezey Katalin, Kányádi Sándor, Jókai Anna és Kiss Noémi adnak támpontot. A hallgatók szárnypróbálkozásait az iskola által gondozott, Kárókatona című folyóiratban lehet nyomon követni.

Az iskola vezetője szerint a világban zajló információs robbanás következtében a szépirodalom veszített ugyan jelentőségéből, ám egy bizonyos réteg számára továbbra is versenyben marad például a televízióval, mert igényesebb, önálló fantáziatevékenységre sarkall, a kultúra életben tartásának fontos eleme. Az elmúlt évtizedekben az írók  főként a gyors társadalmi változások következtében némi szerepzavarba kerültek, de mára ismét kezdik megtalálni helyüket a szellemi élet piaci szereplői között - vélte Menyhért Anna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?