Illatos kenőcsök háza

Budapest. November 22-én a budapesti Egyetemi Könyvtár falai között került sor a Csehy Zoltán és Polgár Anikó által fordított Illatos kenőcsök háza című antológia bemutatására.

Budapest. November 22-én a budapesti Egyetemi Könyvtár falai között került sor a Csehy Zoltán és Polgár Anikó által fordított Illatos kenőcsök háza című antológia bemutatására. A rendezvényt a könyvtár régi, botanikai témájú könyveiből, herbáriumgyűjteményéből összeállított kiállítás megnyitója előzte meg, amely a tizenötödik század elejétől a tizenkilencedik század közepéig kíséri nyomon a növénytan tudományának alakulását.

Az Illatos kenőcsök háza című középkori latin vallásos költészeti antológiát az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkara latin tanszékének tanszékvezető professzora, Adamik Tamás méltatta előadásában, melyre telt ház előtt, az egyetem szakolvasójában került sor. Kiemelte a válogatás elevenségét, a fordítások formai pontosságát, tartalmi szépségét, s a munkát Babits és Sík Sándor klasszikus himnuszfordítás-köteteinek sajátos kiegészítéseként javasolta olvasni. A versekben a világban megtestesülő transzcendencia, a természet és az ember sajátosan misztikus viszonya testesül meg. A kötet mintegy lelki írként hat, s nem más, mint egy spirituális füvesköny. A kiállítással egybekötött könyvbemutató méltán viselte tehát a Füveskönyvek oltalmában főcímet. (eh)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?