Horror és művészfilm elegye

ddddd

Nope (Nem) című új filmjében Jordan Peele rendező szemtelen takarmányt szór elénk, melyet két pofára zabálhat a néző, főleg úgy, hogy közös étkezésnek véli a mozizást. Ez ám a filmvarázslat! Abrak(adabra).

A rémálomgyár ezúttal nem szakadt az Cowboyok és űrlények feneketlen poklába, inkább shymalani magasságokba(n) szállt el. A logline a szalmakalapos sz(c)éna során bomlik ki, melyet maguk a közreműködők regélnek el. A hobbifüves, a mázlista, a lovaslány és az opponált operatőr közösen oldaná el és fel a gordyuszi (sic!) csomót. A kietlen tájon, e sivár vidéken egymást érik a kiszólások: „ez nem valami western”! Dehogynem, neowestern. Egyfajta hibrid. Műfajkeverék. Friss blődli a határvidéken. Nagy pillanat az övék: Ophrának való anyag. Szellemet látnak, azonsíthatatlan légi jelenséget (UAP), melyet sztárlasszóval zaboláznának. Csak meg kell rázni a kajacsengőt! Gömböc arra ugrik. „Milyen tökéletes baromság ez!“

Művész(E.T.)i vezetőnk mozgóképes (sokk)hatásait az eredeti King Kongban (1933), a Jurassic Park (1993) felvezetőjében, a Zsigmond Vilmos által fényképezett Harmadik típusú találkozásokban (1977), a Jelek (2002) mentén és az Óz, a csodák csodájában (1939) lelte meg. Szokatlan narratív módszerekkel, újszerű megközelítésekkel? Inkább baljós idézetekkel, homályos motívumokkal. Szép, nagyra fújt lufivá dagadva.

Kaszás Dávid

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?