Hangzó üveg – partitúrák üvegre

Kassa |

<p>A Löffler Béla Múzeumban a Francia Kultúra Napjai részeként rendezték meg Denys Vinzant D´Ore et d´Espace című kiállítását. A francia tárlatcím nehezen ültethető át más nyelvre; akár szlovákra, akár magyarra. Szlovákul Partitúry na skle – ozvučené sklo címmel hirdetik a kiállítást.</p>

Magyarra pedig talán a Hangzó üveg – partitúrák üvegre címmel lehet a legjobban kifejezni azt, amit Denys Vinzant kassai kiállítása közvetít.

A francia zeneszerző ugyanis üvegművészeti műtárgyakból – táblák, gömbök, könyvformák – alkotja meg a partitúráinak alapot adó vizuális térvilágot, amelyet zenei hangkísérettel tölt-egészít ki, illetve tesz teljessé. Denys Vinzant látványos üvegvariánsait-üvegalapjait hierografikus jelekhez hasonló mintamotívummal, partitúrákkal írja teli, mondhatnánk, „hangjegyzi”. Ez a motívumháló valamiféle fiktív-művészi zeneírás, a zene vizuális művészeti megragadása, lejegyzése – s ezekhez az üvegpartitúrákhoz hanginstallációként szólal meg különféle effektusokkal a hangjegyskála. A zenével átfont végtelen spirálok, a hang-kép mozgások, a kristálytiszta hangok olyan mágikus világba vezetnek el, amelynek nyugalmában új energiákkal töltődhet fel a szemlélődő.

Denys Vinzant vizuális zeneszerzése, a D´Ore et d´Espace, mielőtt a Löffler Múzeumba érkezett volna, „bevette” már a Mont Saint-Michel-i kolostor falait, s Kassa mellett másik külföldi állomása a belgiumi Mons CitySonic fesztiválja volt tavaly júliusban.

Denys Vinzant előbb orgonajátékot és zeneelméletet tanult, majd tanulmányait az elektroakusztikus zene komponálása területén folytatta. Ma már nemcsak zeneszerzőként, hanem az elektroakusztikus zene tanáraként is tevékenykedik. Eközben alkotja Üvegkönyveit, Kristálypartitúráit, valamint Üvegpartitúráit, amelyekkel látványosan festett skálasorok, skálaspirálok révén írja, pontosabban vizualizálja a zenét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?