Galériák és múzeumok bemutatkozása

Pozsony. Mától december másodikáig tart az Sznf Téri Művészetek Házában a Nosztalgia EXPO elnevezésű művészeti kiállítás és nagyvásár, amelyen hazai állami múzeumok és galériák, valamint magángalériák és régiségkereskedések mutatkoznak be.

Pozsony. Mától december másodikáig tart az Sznf Téri Művészetek Házában a Nosztalgia EXPO elnevezésű művészeti kiállítás és nagyvásár, amelyen hazai állami múzeumok és galériák, valamint magángalériák és régiségkereskedések mutatkoznak be. A Nosztalgia EXPO-t három évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre, hogy Szlovákia kulturális örökségéről, annak kezeléséről, gondozásáról, tudományos-népszerűsítő és turisztikai célokra történő kihasználásáról hírt, illetve egyfajta állapotjelentést adjon a múzeumok, galériák, régiségkereskedések tevékenységének, munkájának bemutatásával.

A Nosztalgia EXPO művészeti kiállítás és nagyvásár – amelyen az állami múzeumok és galériák kiállítási, gyűjtő és restaurátori aktivitásukat mutatják be, a magángalériák és a régiségkereskedők pedig természetesen üzleti-kereskedelmi tevékenységgel vannak jelen – arra is megfelelő fórum, hogy a közvélemény lássa: az e területen vállalkozók érdekeinek állami érdekekhez való közelítésével, a művészeti piac bővülésével a hazai műemlékek megóvásának és megőrzésének hatékony formája teremthető meg – tudhattuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az árusítással egybekötött kiállítás programjában szakmai tanácskozás is szerepel. A tavalyi szimpózium a műemlék épületek tetőszerkezetének megóvása körüli kérdésekkel foglalkozott, holnap 9.00-tól 18 óráig a szakemberek, művészettörténészek, műemlékvédők, restaurátorok a Ki és be: ablakok és ajtók – a műépítészet arca című tanácskozáson arra keresik a választ, hogy a történelmi objektumok bejáratainak és ablakainak felújításakor, az új (építészeti) anyagok, valamint a korszerű technológiák alkalmazása során miként őrizhető meg a műemléki jelleg s az eredeti érték.

Ahogy a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, a Nosztalgia EXPO, amelyen idén összesen százkét kiállító vesz részt, a múzeumok, galériák, régiségkereskedők munkáját, tevékenységét prezentáló, közönség elé tárt anyag valójában a műemlékvédelem jelenlegi helyzetét, a társadalomnak a műemlékekhez, a műemlékvédelemhez való viszonyát is tükrözi.

Az idei Nosztalgia EXPO-t Milan Kňažko kulturális miniszter védnökségével, valamint a Szlovák Nemzeti Múzeum, a Szlovák Nemzeti Galéria és a Műemlékvédelmi Hivatal szakmai felügyeletével rendezik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?