Kultúra

A szuperhős vajon mi?

Az Amazon a fennállása legnagyobb sikerét érte el a The Boysszal, és ehhez csak az kellett, hogy merjen egyet csavarni a már ezerszer látott szuperhősös formulán.
Tóth Csaba

2019. szeptember 1. 18:50

A szuperhősös történetek radikális újraértelmezésében a képregényolvasók számára nincs semmi újdonság, de a filmek/sorozatok mostanáig inkább maradtak a hagyományos világmegmentős meséknél, és nem igazán akartak mélyebbre ásni a témában. A Watchmen film ugyan a kivételt jelentette, de mivel a nagy szuperhősbumm előtt érkezett, túlságosan megelőzte a korát, ráadásul a képregény adaptálása sem sikerült épp a legjobban. A Boys képregényváltozata annak idején a DC berkeiben jelent meg először, de annyira radikálisnak bizonyult, hogy a kiadó néhány rész után dobta a szériát. Szerencsére nélkülük is folytatni tudták. Amikor kiderült, hogy az Amazon sorozatot készít az anyagból, félő volt, hogy sokat puhítanak rajta, és nemcsak a masszívan véres és brutális jeleneteken, hanem a történet erős társadalomkritikája és mondanivalója is pórul járhat. Azonban az Odaát showrunnere, Eric Kripke, valamint a leginkább vígjátékairól ismert Seth Rogen és Evan Goldberg ügyes és bátor munkát tett le az asztalra. 

a

Ebben a világban a legmenőbb szuperhősök egy óriásvállalatnak dolgoznak, akik gyakorlatilag a menedzsereikként működnek, akik az ügyfeleiket a földgolyó legmenőbb influenszereiként adják el. Egy emberélet megmentése náluk nem jócselekedet, hanem egy PR-stábbal előre leegyeztetett, szponzorált esemény. A szuperhősök a csodás menedzsmentjüknek hála eszméletlenül népszerűek, pedig egyáltalán nem makulátlanok: a helyi Superman, Homelander például inkább hagyja, hogy lezuhanjon egy utasokkal teli repülőgép, mert tudja, hogy mindenkit nem menthetne meg róla, és ez rosszat tenne a makulátlan imázsának, a helyi Flash, azaz A-Train pedig szétkábítószerezett aggyal száguld át egy fiatal lányon az úttesten, úgy, hogy a lányból csak húscafatok maradnak. Itt jönnek képbe a címbéli fiúk, akik a szuperhősök túlkapásait akarják megtorolni, és megpróbálnak betenni a mögöttük álló óriáscégnek. 
A The Boys kétségtelenül legizgalmasabb része az, ahogy igyekszik valószerűen bemutatni, hogy milyen lenne a világunk, ha tényleg szuperképességű emberek élnének köztünk, és ez hogyan hatna az emberiségre. Érdekes látni, ahogy az egyre hívőbb Amerikában gyakorlatilag az Isten földi helytartóiként és kiválasztottjaiként tekintenek rájuk. Csodás, ahogy a multicégek taktikázásai beszűrődnek egy ilyen univerzumba, de aki nemcsak ezekre kíváncsi, azoknak is van egy jó hírem: az Amazon szériája piszok jól néz ki, és bár nem az akciójelenetekre van kihegyezve, azokban sem vall szégyent. A nyolc rész gyorsan tovaszáll, és olyan érzésem volt utána, mintha egy hosszúra nyúlt pilot epizódot láttam volna, ugyanis a történet java még biztosan hátra van. A második évadot már gőzerővel forgatják.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?