Cáfolta az Egyiptomi Múzeum igazgatója, hogy megsérült Tutanhamon halotti maszkja

Kairó |

<p>Cáfolta pénteken a kairói Egyiptomi Múzeum igazgatója a világsajtóban elterjedt híreket arról, hogy kárt tettek Tutanhamon fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában.</p>

Mahmúd al-Halvagi az Al-Ahram egyiptomi napilap honlapjának adott interjújában kijelentette, hogy a maszk "ép és sértetlen", és semmi sem történt vele azóta, hogy múlt év októberében igazgatóként átvette az intézmény vezetését.      Hangoztatta, hogy a műtárgy szakálla is eredeti állapotában van azóta, hogy a halotti maszkot 1922-ban megtalálták a gyermekfáraó sírjában. Hozzátette ugyanakkor, hogy megbíztak egy régészekől álló bizottságot, vizsgálják meg a maszkot és a szakállt, és írjanak részletes jelentést a maszk állapotáról. A maszkot időnként meg kell tisztítani, állagmegőrzést kell végezni, és ha bármiféle rés lenne a szakáll és az arc között, a múzeum régészei észrevették és kijavították volna - magyarázta.     Mamdúh ad-Damati régészeti miniszter szintén alaptalannak nevezte a sajtóban megjelent híreszteléseket a maszk megsérüléséről.    Az Egyiptomi Múzeum restaurátoraira hivatkozva a világsajtó csütörtökön arról számolt be, hogy kárt tettek a fáraó halotti maszkjában, amikor a műtárgy szakállát epoxi ragasztóval illesztették vissza, miután - vélhetően tisztítás közben - letörték azt, majd amikor a ragasztó maradványait megpróbálták spatulával eltávolítani, karcolásokat ejtettek rajta. A beavatkozás következményeként a korábban pontosan illeszkedő szakáll és arc között egy rés figyelhető meg, amelyet átlátszó sárga réteg tölt ki.    Tutanhamon halotti maszkját Howard Carter és George Herbert brit régészek fedezték fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?