Barbara - NDK-s időkben játszódó dráma a Berlinalén

Berlin |

<p>Barbara címmel bemutatkozik a Berlinale versenyprogramjában az első német film, amely egy Kelet-Németországból nyugatra vágyó orvosnő törénete Christian Petzold rendezésében Nina Hoss főszereplésével.</p>

A két alkotónak a Barbara már az ötödik közös munkája, de továbbiakat is terveznek együtt. Mostani filmjüket Petzold kifejezetten Nina Hossra írta, bár eleinte megfordult a fejében, hogy férfi karakter köré építi az 1980-as években játszódó történetet.
A Barbara egy szökést tervező orvosnő története. A Nina Hoss által megformált karakter egyre bizalmatlanabbá válik környezetével, még azokkal is, akik korábban közel álltak hozzá, ahogy érlelődik benne a menekülés gondolata. "Szabadságot akar, elhagyná az országot, de közben egyre vastagabb falat emel maga köré" - írta le Barbara Wolf karakterét a színésznő, aki úgy fogalmazott, a kor hangulatának és az NDK atmoszférájának volt a legnehezebb megfelelnie a szerepben. Christian Petzold hozzáfűzte, nem NDK-s filmet akart forgatni, sokkal inkább az a kérdés foglalkoztatta, hogyan tudtak egy leépülőben, szétesőben lévő államban és társadalmi rendben élni az emberek.
A filmben nagy hangsúlyt kapott a keletnémet hangulat megteremtése, sokáig keresték a forgatás helyszínét, s végül egy brandenburgi településen találták meg a megfelelő környezetet. A kutatómunka példájaként említette Christian Petzold, hogy sokáig bújta az eBay internetes bolhapiacot, hogy találjon egy Quelle ruhakatalógust a filmhez.
Petzold szülei Keletről menekültek Nyugatra. A rendező ugyan "színtiszta nyugatinak" vallja magát, mindig is foglalkoztatta az NDK-s múlt feldolgozása. A Barbara forgatókönyvét két-három éve kezdte írni. A film abba is bepillantást enged, mi zajlott az orvosok világában az NDK-ban. Ha el akarták hagyni Kelet-Németországot, gyorsan egy eldugott vidéki kórházba helyezték őket - fogalmazott Christian Petzold.
A filmben fontos szerepe van a csendnek, nincs zene. A rendező szerint az NDK-nak - olyan városoknak mint Erfurt vagy Zwickau - megvoltak a maga jellegzetes zajai: a villamosok vagy épp az autók. De a természetet is jobban lehetett hallani - mondta.
Az 51 éves Christian Petzoldnak a Barbara a harmadik filmje, amely szerepel a Berlinale versenyprogramjában. Legutóbb a Yella című alkotása reménykedhetett a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?