Az új tudatalatti feltérképezése

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója&nbsp;Leonard Mlodinow<em>&nbsp;A tudattalan. Miképpen befolyásolja tudattalan elménk a viselkedésünket&nbsp;</em>című könyvéről.</strong></p>

Mlodinow új könyvének tárgya az új tudatalatti, vagyis a tudatalatti új tudománya. A szerzőtől megtudhatjuk, hogyan alakítja tudatalatti elménk az életünket, a világról való gondolkodásunkat. A könyv állítása szerint – mint a tudomány történetében oly sokszor – a forradalmi áttörést egy új technológia hozta el. Az elme kutatásában mérföldkövet jelentett az fMRI (a funkcionális mágneses vizsgálat) megjelenése, melynek segítségével képet kaphatunk az agy egyes területeinek aktivitásáról, az idegi pályák és a gondolkodás folyamatainak kapcsolatáról. Ennek következtében néhány évvel ezelőtt megjelent egy új tudományterület, a szociális idegtudomány (vagy szociál-kognitív idegtudomány), amely a szociálpszichológia, a kognitív pszichológia és az idegtudomány ötvözete.

Saját életünk irányításában és társadalmunk szerveződésében a tudattalan hatásának sokkal nagyobb szerepe van, mint ahogy azt korábban feltételeztük. Természetesen nem a freudi tudattalannal van dolgunk (a tudattalan a tudatosság számára elérhetetlen), hanem „az evolúció olyan adományáról van szó, amely döntő jelentőségű az emberi faj túlélése szempontjából”. A tudattalan új szempontú megközelítése, mely továbbra is kísérletek és empirikus vizsgálatok sokaságának elvégzését igényli, olyan jelenségek pontosabb megértéséhez is elvezethet, mint az észlelés, az érzelmek, az emlékezés, a felejtés, a nem verbális kommunikáció, a sztereotipizálás, a kategorizálás, a tudatalatti diszkrimináció stb.

A könyv egyik nagy erénye, hogy lebilincselő, szórakoztató, olvasmányos, példákkal gazdagon illusztrált, és közben végig fenntartja a magas színvonalú, tudományos, precíz argumentációt; mindemellett van a fölismeréseiben valami megnyugtató, ami önképünk formálásához és önértésünk alakításához is hozzájárulhat. A borítón pedig a megfelelő dőlésszög beállítását után csak félig rejtett üzenetek válnak olvashatóvá, például: „Vedd meg ezt a könyvet! Most. Tudod, hogy akarod.”

Leonard Mlodinow: A tudattalan. Miképpen befolyásolja tudattalan elménk a viselkedésünket. Fordította: Dr. Both Előd. Akkord Kiadó, 2014. 332 oldal.

Értékelés: 9/10

Sánta Szilárd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?