Az európai államokkal egy időben

Somorja. A Somorjai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban hétfőn kezdődött az Európai Bizottság által kezdeményezett és támogatott Comenius-hét, melyet Európa számos országában egy időben tartanak.

Somorja. A Somorjai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban hétfőn kezdődött az Európai Bizottság által kezdeményezett és támogatott Comenius-hét, melyet Európa számos országában egy időben tartanak.

Az eseménysorozat legfontosabb rendezvénye a tegnap megtartott Comenius-nap volt, amelyre különféle programokkal várták a szomszédos járások alap- és középiskoláinak tanárait és diákjait. A látogatók 9 órától tekinthették meg a gimnázium tanulóinak az erőszakellenesség és a tolerancia jegyében készített rajzait, valamint a gimnázium és három külföldi partneriskolája által közösen kidolgozott Comenius-projekthez kapcsolódó fotóalbumot. A diákok beszámoltak a projekt keretében végzett munkájukról, bemutatták az iskolájukról, a városukról és környékéről készített filmet, továbbá a projekthez csatlakozó honlapot. Az érdeklődők belelapozhattak a gimnáziumban használt tankönyvekbe, megismerhették a segédanyagokat, az iskola életéről faggathatták a tanulókat. Bemutatkozott a Foltocska című helyi diáklap szerkesztősége is. Az ideiglenesen felállított standon bárki megvásárolhatta az iskolaújságot.

A délelőtt folyamán chat-konferenciát tartottak a Comenius-projektben együttműködő iskolák tanulói. Az interneten keresztül válthattak üzeneteket a németországi diezi Berufsbildende Schule szakközépiskola, a csehországi šlapanicei és a somorjai gimnázium tanulói. A Comenius-nap résztvevői kvízjátékban adhattak számot európai uniós ismereteikről. A játék során angol és német nyelvű kérdőíveket kellett kitölteniük. A feladatot sikerrel megoldók ajándékot kaptak.

A Comenius-nap eseményeivel párhuzamosan nyílt napot is tartottak a gimnáziumban, melynek során a környék alapiskoláiból érkezett diákok és szüleik megismerkedhettek az iskola nyújtotta lehetőségekkel.

Kovács László, a Somorjai Magyar Tannyelvű Gimnázium igazgatója beszámolt a 2002/2003-as tanévre vonatkozó felvételi lehetőségekről. Tájékoztatást nyújtott a felvételi vizsgák tárgyáról és időpontjáról. Az intézményben három éve működő nyolcosztályos gimnáziumban a jövő tanévben a tervek szerint egy harmincfős osztály nyílik. A négyosztályos gimnáziumban előreláthatólag két osztályt nyitnak, melyekbe együttesen legfeljebb 68 diákot vehetnek fel. Túljelentkezés esetén írásbeli felvételi vizsgát tartanak magyar nyelvből, matematikából és szlovák nyelvből.

A négyosztályos gimnázium első három tanévében általános képzést biztosítanak a diákok számára, a negyedik évben a négy kötelező tantárgy mellett az összes többi tárgy választható. Az alapiskolások felmérhették tudásukat, kitölthették a tavalyi felvételi vizsgák feladatlapjait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?