Az elmúlt rendszer rockzenéje

<p>Az elmúlt rezsim könnyűzenei életének tíz szereplőjével készült életinterjúkat tartalmazó kötet jelent meg a Nemzeti Kulturális alap Cseh Tamás Programja gondozásában, Hangok és ütemek címmel.</p>

A magyar könnyűzenei örökség megőrzése érdekében indított program első éve alatt kutatási céllal készült beszélgetések szerkesztett, lábjegyzetelt változatát rendezték sajtó alá a szerzők, Csatári Bence, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté és Rozsonits Tamás.

„A könnyűzene történetének az oral history módszertana alapján történő gyűjtését és feldolgozását gyakorlatilag a Cseh Tamás Program indította el Magyarországon” – hangsúlyozta Csatári Bence. A történész-újságíró szerint továbbra is feltárásra vár a második világháború előtti magyar könnyűzenei élet története, és nem szabad megállni a rendszerváltásnál sem. A zenetörténészek mellett a kötetben olvasható életutak érdemesek a múlt és a zene iránt érdeklődő nagyközönség figyelmére is, hiszen az egyes interjúk rengeteget mondanak el többek között a korszak közpolitikai viszonyairól.

„Régi vágyamat élhettem ki azzal, hogy ezekkel az emberekkel találkozhattam és beszélgethettem” – fogalmazott Rozsonits Tamás zenész és rockzenei újságíró. A Moby Dick együttes egykori dobosa elmondta azt is: sok esetben az évtizedekkel ezelőtt megfogalmazott kérdéseit tehette fel az interjúalanyoknak.

A kötetből Bolba Lajos, Csányi Attila, Csiba Lajos, Dinnyés József, Kovács György, Módos Péter, Nemes Nagy Péter, Pentz Zsolt, Vági László és Victor Máté életútját ismerhetik meg az olvasók. A megkérdezettek között zenekarvezetőt, karnagyot, rádiós és televíziós szerkesztőt, „daltulajdonost”, hangmérnököt, a zeneszerzés mellett filmrendezéssel és képzőművészettel is foglalkozó gondolkodót, valamint dzsesszkutatót és bluesszakembert is találni.

A kötetből kiderül, hogyan teltek a mindennapok a Magyar Rádió könnyűzenei osztályán, és hogy milyen tényezők határozták meg a Magyar Televízió könnyűzenei kínálatát 1989 előtt. Az olvasó megtudhatja azt is, hogy milyen hosszú lehetett a külföldi turnéra induló szocialista rocksztárok haja.

Rozsonits Tamás a tegnapi könyvbemutatón kiemelte azt is: a magyar könnyűzenei örökség megőrzése és archiválása terén „az utolsó órában vagyunk”, rengeteg zenetörténeti kincs fog elveszni, ha nem kezdődik meg az egyre rosszabb állapotban fellelhető adathordozók, lemezek és fotók mentése. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?