A világ tetején

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója&nbsp;Dmitry Glukhovsky&nbsp;<em>Futu.re&nbsp;</em>című könyvéről.</strong></p>

Dmitry Glukhovsky a kortárs orosz irodalom egyik leginvenciózusabb alkotója. A méltán népszerű Metró-regények posztapokaliptikus víziója, a Szürkület történelmi kalandozásai és az Orosz népellenes mesék politikai szatírái után megjelent a szerző új disztópikus sci-fije, a Futu.re. A regény – egyebek mellett – azzal az ötlettel játszik el, hogy mihez kezdenének az emberek az örök élettel.

A jövőben fölfedezték a halhatatlanság szérumát. A halhatatlanság Amerikában a leggazdagabbaknak, Oroszországban a politikai elitnek, Európában – a regény helyszínén – pedig az egyenlőség alapján mindenkinek jár. Első hallásra roppant vonzónak tűnik, hogy az ember isteni pozíciót foglal el: mindenki örökké fiatal; a halhatatlanok nem foglalkoznak a túlvilág kérdésével, a vallásra többé nincs szükségük. A mesterséges beavatkozásnak azonban ára van: a kirobbanthatatlan hatalmi elit boldogságtablettákkal tömi a lakosságot, és ellenőrzi a szaporulatot. A szűkös erőforrások és a túlnépesedés jelenti a százhúsz milliárd lakosú Európa legfőbb problémáját. Az égig érő tornyokba és hub-komplexumokba zsúfolt gyermektelen polgárok életét a felügyelet és az ellenőrzés határozza meg. Európa határait szigorúan őrzik, gyakorlatilag lehetetlen a bevándorlás. A szép új világ lerombolásának a lehetősége az egyik rendszerhű zsoldos kezében van. Az ő fokozatos, korántsem egyszerű metamorfózisa alkotja a regény gerincét.

Glukhovsky előző könyveiben már tapasztalhattuk, a filozofikus mélység és a fordulatos, mesteri, akciódús cselekmény adja a szerző karakteres védjegyét. A vaskos könyvben találunk néhány üresjáratot, kidolgozatlanságot is, ám hajlamosak vagyunk ezek fölött átsiklani, ugyanis a monumentális konstrukció, az elképzelt világ gazdagsága és ötletei bőven kárpótolnak. A könyv kötelező olvasmány: a tét az emberiség jövője.

Dmitry Glukhovsky: Futu.re. Fordította: Földeák Iván. Európa Könyvkiadó, 2014. 608 oldal.

Értékelés: 9/10

Sánta Szilárd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?