A Trianon okozta sebek…

<p>Aligha véletlen, hogy a trianoni „békecsinálás” mesterkedéseivel, ostobaságaival volt/van teli a sajtó, meg a hírközlő eszközök általában.</p>

Tíz esztendő híján egy évszázada múlt ugyanis annak, hogy 1920. június 4-én a Versailles melletti nagy Trianon-palotában Magyarország és a Szövetséges és Társult hatalmak aláírták azt a békeszerződést, mely a történelem egyik leggyalázatosabb békéjeként vonult be a magyar történelembe. A történelmi Magyarország területének hetven százalékát, lakosságának pedig egyharmadát a szomszéd államok (esetenként kreált országok!) fennhatóság alá helyezte. Pomogáts Béla A Trianon okozta sebek című tanulmányában „a világtörténelem egyik legkíméletlenebb államközi szerződésének” nevezi ezt a békekötést, melyet „az európai és tengerentúli nagyhatalmak(…) a huszadik századi magyar történelem talán legvégzetesebb eseményévé tettek”.

Lényegében – más megközelítéssel – ezt a témát folytatja Fónod Zoltán a Kisebbségben… című írásában.

A 80 éves Duba Gyulát köszönti a folyóirat. Keserű József, Tőzsér Árpád és Cselényi László más-más közelítésben mérlegelik, minősítik az írót. Pomogáts Béla Erdélyi arcképek címmel Sütő András munkásságát méltatja. Egy készülő irodalomtörténet kiemelkedő képviselőivel ismerkedhetünk meg ebben a sorozatban.

Mács József Eszterházy János könyvét mutatja be, Petőcz András pedig (A személyiség kísértése címmel) Cselényi László két kötetét mutatja be.

Olvashatjuk Babits Mihály, Márai Sándor, Milan Rúfus, Gyüre Lajos és Öllős Edit verseit is. Gyöngyök és göröngyök címmel Kulcsár Ferenc naplójából olvashatunk részletet.

A folyóirat júniusi száma közli a X. Illusztrált könyv biennále című tárlat néhány anyagát. (zsolt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?