A Magyar Dal Napja Kassán is

<p>Idén Kassa is bekapcsolódik a Magyar Dal Napja rendezvénysorozatba, az első és egyetlen határon túli helyszínként, az ötletgazda, Presser Gábor áldásával. A Csemadok területi választmányának szervezésében szeptember 11-én egész napos program várja az érdeklődőket a Rodostói Ház kertjében, amely ideális szabadtéri koncerthelyszín.</p>

Az események 11 órakor kezdődnek, ekkor lép színpadra a budapesti Juke Box együttes Bohóc a pácban című gyermekműsorával. Ezután a kicsiknek játszóház kezdődik, a nagyok pedig musicalrészleteket élvezhetnek helyi magyar színészek előadásában. A hivatalos megnyitó délután kettőkor lesz, majd a galántai Kicsi Hang Verséneklő Együttes, a helyi Bakancs Jam, a KOR-ZÁR együttes, a megasztáros Giorgio, a Csillag születikben feltűnt László Attila, a Kaláka együttes, az All Devils, és végül a Sexit rockzenekar lép fel. Bár a rendezvény nem ingyenes, a belépő ára barátságos, sőt szimbolikusnak mondható.
Kis lépés ez az ugyanazon a napon zajló magyarországi programdömpinghez képest, de nagy lépés a kassai magyarok részéről és számára, hiszen a helyi tehetségek egy színpadon léphetnek fel országosan ismert előadókkal, a szimpatikus kezdeményezés célja pedig a magyar dalok népszerűsítése.
Minden 2008-ban kezdődött a Sziget Fesztiválon, ahol óriási érdeklődéstől övezve tartották meg először a Magyar Dal Napját. A hétórás koncerten a magyar könnyűzene több korszakának és stílusának képviselői játszották el részben saját dalaikat, részben más előadókét. A siker még magukat a szervezőket is meglepte, Presser Gábor ötletgazda pedig hamarosan bejelentette, hogy ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján rendezik meg ezt a napot. Tavaly már vándorútra indult a program, mivel tíz város is jelentkezett helyszínként, Eger pedig a Magyar Dal Fővárosa lett, kiemelt figyelemmel és rengeteg programmal. Erre a címre Budapestet és kerületeit kivéve valamennyi város önkormányzata pályázhat. A pályázat feltételei: egyedi és izgalmas program szervezése, a szükséges helyszín és pénzügyi háttér biztosítása, valamint politikamentes és a kezdeményezés szellemiségéhez méltó szervezés. A győztes idén Nyíregyháza lett, ahol tucatnyi nyínpadot állítanak, és a város szinte minden pontján szólnak majd a dalok. A nagyszínpad műsorát – csakúgy, mint tavaly Egerben – Presser Gábor ötletgazda nyitja meg.
A csatlakozó magyarországi városok száma ugyan idén hétre csökkent, több viszont az ötletes kiegészítő program, például ismert előadók vezetnek rendhagyó énekórákat az iskolákban, bemutatkozhatnak a fiatal szerzők, és több diszkó is bekapcsolódott a programba oly módon, hogy éjféltől egy órán át kizárólag magyar zenét játszanak a lemezlovasok.
„A piacon természetesen labdába nem rúgunk az amerikaiak mellett. De a belgák és a franciák ugyanúgy nem rúgnak labdába, pedig ott nagyon komoly zenei élet van, amit a média nagyon támogat. A magyar dal minősége sem zenében, sem előadásában nincs hátrébb, mint bármely ország dalai, csak sokkal kisebb az értő közönsége, ezért sokkal kevesebb a pénz benne. Már a felvételekre sem lehet annyi pénzt szerezni. Mondok egy példát. Van egy barátom, aki az Egyesült Államok lemeziparában nagyon magas pozícióban dolgozik. Ő egyszer elmesélte, hogy heti 2000 dollárba került a sárga virág Mariah Careynek, aminek a stúdióban minden nap frissen kellett virítania. Ennyiből Magyarországon egy nagylemez jelenik meg. Ott pedig a lemezfelvételnek mondjuk egy ezrelékét jelentheti. Ők lehet, hogy technikailag jelentősen előttünk járnak, de nem az a lényege a zenének.” – mondta egy interjúban Presser.
A kezdeményezéshez csatlakozó rádiócsatornák már tavaly is csak magyar dalokat tűztek műsorra ezen a napon, a közmédiarendszer pedig, úgy tűnik, igyekszik újítani a tavalyi körkapcsolásos műsorokhoz képest. A Petőfi Rádió például sok magyar dalt mutat be, és a nap végére összeáll minden idők 30 legjobb magyar albumát felsoroló listája. Az albumok mindegyikéről készül egy-egy 2 perces összeállítás, ami után egy teljes dal elhangzik az aktuális lemezről. Minden órában készül egy mini interjú az alkotókkal, pályatársaikkal és zenei szakírókkal. 21 órától az idei Sziget Fesztivál nulladik napján rögzített Magyar Rádió Szimfonik LIVE produkció második órája is adásba kerül.
Az m1 szeptember 17-én este kétórás összefoglaló műsorban mutatja be a Magyar Dal Napja legfontosabb pillanatait az első perctől a záró koncertig. Az m1 stábja információink szerint Kassára is ellátogat majd, hogy az ottani események szintén szerepelhessenek a tematikus műsorban. Mi mindenesetre szurkolunk a kezdeményezésnek és kívánunk a szervezőknek és a kassai közönségnek jó időt szeptember 11-én. Esős időjárás esetén ugyanis a rendezvény bekényszerül a Cassia Színházba, azaz a Jumbo Centrumba, ami teljesen más hangulatú helyszín.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?