Külföld

Washington nem támogatja tovább a palesztinokat segítő ENSZ-hivatalt

Washington | Az Egyesült Államok teljesen megszünteti az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatalának (UNRWA) finanszírozását - közölte az amerikai külügyminisztérium pénteken.
MTI

2018. szeptember 1. 11:18

- TASR-felvétel

Heather Nauert külügyi szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy az UNRWA üzleti modellje és költségvetési gyakorlata "menthetetlenül hiányos".

Hozzátette: az ügynökség "végtelenül és exponenciálisan bővülő  kedvezményezettekből álló közössége egyszerűen fenntarthatatlan, évek óta válság-üzemmódban van".

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, a Ciszjordániát irányító Fatah párt vezetőjének a szóvivője az amerikai döntést a palesztin nép elleni "vérlázító támadásnak" minősítette, ami egyben ellenkezik az ENSZ határozataival. A szóvivő kijelentette: e "büntetés" nem változtat annak tényén, hogy az Egyesült Államok már nem játszik szerepet a térségben és a palesztin-izraeli konfliktus megoldásában. "Sem az Egyesült Államok, sem más nem tudja megszüntetni az UNRWA-t" - hangsúlyozta.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet szintén elítélte az amerikai lépést, amelynek szerinte az a célja, hogy megszüntessék annak jogalapját, hogy a palesztinok visszatérjenek felmenőik földjére, amely jelenleg Izrael területén helyezkedik el. A Hamász március óta számos tüntetést szervezett az izraeli határra a Nagy Visszatérés Menete nevet viselő demonstrációsorozat keretében. A megmozdulásokon több száz palesztin halt meg és több ezren megsebesültek.

A Hamász leszögezte: az amerikai vezetés a palesztin nép ellenségévé vált.

 

2018. június 20. 08:02

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Heiko Maas német külügyminiszter éppen pénteken jelentette be, hogy Németország növeli hozzájárulását az UNRWA költségvetéséhez, mivel a Washington okozta finanszírozási problémák bizonytalanságot teremtenek. "A szervezet megszűnése irányíthatatlan láncreakcióhoz vezethet" - hangsúlyozta Maas.

Donald Trump amerikai elnök januárban jelentette be, hogy Washington csökkenti a palesztinoknak nyújtott segélyeket, amíg nem folytatják a béketárgyalásokat, melyek 2014-ben szakadtak meg. Trump a Twitteren azt írta, hogy bár Washington "dollármilliók százait" adja a palesztinoknak, ők nem értékelik a gesztust, és továbbra sem hajlandóak tárgyalni Izraellel.

Ezt követően Trump augusztusban utasította a külügyminisztériumot, hogy 200 millió dollárral csökkentse a palesztin területeknek szánt segélyeket.

Az UNRWA-t az 1948-as arab-izraeli háború után alapították abból a célból, hogy az ennek következtében menekülni kényszerült, csaknem 700 ezer palesztinnak segítsen. Jelenleg mintegy 5 millió palesztinnak nyújt különböző szolgáltatásokat, például csaknem 280 ezer gázai gyerek oktatását biztosítja.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?