Októberben tovább romlott a befektetői hangulat az euróövezetben

euró pénz

Októberben a vártnál nagyobb mértékben romlott a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn publikált eredménye alapján.

A Sentix GmbH befektetői hangulatindexe októberben mínusz 38,3 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabbra csökkent a várt mínusz 34,7 pont helyett az előző havi mínusz 31,8 pontról.

Az index eddigi legalacsonyabb értéke a 2020 áprilisában elért mínusz 42,9 pont. A mutató 2021 elején fordult pozitívba, majd az idén márciustól ismét negatív értéket vett fel.

Az összesített index összetevői közül az aktuális helyzet megítélése a pénzügyi szakértők körében a szeptemberi mínusz 26,5 pontról mínusz 35,5 pontra csökkent októberben, a kilátások értékelése pedig mínusz 37,0 pontról mínusz 41,0 pontra esett.

A felmérésbe bevont szakértők véleménye szerint a téli gáz- és energiahelyzet miatti bizonytalanság a Nordstream-vezetékek elleni támadás miatt nem enyhült. A gazdasági aggodalmak mellett egyre nagyobb a valószínűsége az ukrajnai katonai konfliktus eszkalálódásának is. A szakértők kevés okot látnak a reményre globálisan is, kizárólag Kína helyzetét látják jelenleg némileg stabilizálódni.

A Sentix befektetői hangulatindex az euróövezet hathavi gazdasági kilátásainak szubjektív megítélését számszerűsíti. Az adatokat mintegy 2800 befektető és elemző megkérdezésével készült felmérésből állítják össze. A nulla feletti érték optimizmust jelez, a nulla alatti mutató pesszimizmust.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?